Thomas Scherer

Power-booster voor opamps van Apex

20 december 2016, 14:40
Power-booster voor opamps van Apex
Power-booster voor opamps van Apex
Bij een klassieke operationele versterker zijn er veel criteria zoals bijvoorbeeld uitgangsvermogen, slew-rate, drift, versterking, maximale spanning, bandbreedte, ruststroom, ruis enz. En niet alle aspecten zijn tegelijk te optimaliseren. Voor sommige toepassingen bij grote spanningen en stromen is dat toch nodig en daarvoor levert Apex zogenaamde Power-boosters.

Er zijn verschillende toepassingen, die een „normale“ opamp niet aankan. Als het bijvoorbeeld gaat om hoge spanningen, waarbij tegelijk veel stroom en een grote nauwkeurigheid of een grote versterking worden gevraagd, dan zijn er nauwelijks opamps te vinden die aan al die eisen tegemoetkomen. Maar door twee opamps te combineren, komen we verder.


 
Apex heeft een serie Power-boosters voor opamps in het assortiment, waarmee we een conventionele opamp kunnen oppeppen. De booster wordt bijvoorbeeld, zoals in de afgebeelde schakeling, als het ware in serie met een normale opamp geschakeld. De eerste opamp zorgt voor de (hoge) versterking voor kleine signalen en de booster levert de hoge spanning en de grote uitgangsstroom. De tegenkoppeling omspant beide IC’s tegelijk. Een booster is een hybride schakeling, opgebouwd uit passieve SMD -componenten, geïntegreerde schakelingen en vermogenshalfgeleiders, op een gezamenlijke ceramische drager, waarlangs de warmte wordt afgevoerd. Er zijn boosters met verschillende specificaties en vormen van behuizing. Zo levert het type PB51A bijvoorbeeld stromen tot 2 A bij een voedingsspanning van ±150 V.

 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items