Team Ampera's Raspberry Pi-gedreven autonome doorbraak

In het hart van de Formula SAE Brazil competitie onthulde Team Ampera van de Federale Universiteit van Santa Catarina het eerste Raspberry Pi Raspberry Pi-bestuurde autonome voertuig – een baanbrekend project. Dit project, dat draait op Python-code, markeerde een unieke kruising van betaalbare technologie en autonome voertuigontwikkeling in het kader van een technische uitdaging die al sinds 2004 de grenzen van innovatie verlegt.
 
Team Ampera
Team Ampera met hun baanbrekende AMP-223 prototype dat de samensmelting van Raspberry Pi-technologie en technische bekwaamheid toont tijdens de Formula SAE Brazil. Bron:@amperaracing on Facebook

Technologie inzetten voor autonome navigatie

Het AMP-223 prototype, waarmee Team Ampera's deelnam, is een sprong voorwaarts in de toepassing van toegankelijke technologie om complexe technische problemen op te lossen. Het voertuig navigeert autonoom door beelden van een camera te verwerken, die data naar een Raspberry Pi 3 Raspberry Pi 3 (ja, dat leest u goed!) sturen. Python-algoritmes interpreteren deze data om de grenzen van de rijstrook te bepalen en optimale routes te berekenen, waardoor de beweging van het voertuig effectief zonder menselijke tussenkomst wordt bestuurd.

Communicatie in de kern: De rol van CAN-bus

Cruciaal voor dit systeem is de CAN-bus, een technologie die efficiënte communicatie tussen de elektronische controle-eenheden (ECU's) van het voertuig mogelijk maakt. Deze netwerkbackbone, gestandaardiseerd door ISO 11898, maakt een naadloze uitvoering van de algoritmen voor autonoom rijden mogelijk door de uitwisseling van de data binnen het netwerk van het voertuig te vergemakkelijken.
 
CAN

De CAN-bus laat ECU's met elkaar communiceren zonder een warboel van bedrading, met behulp van slechts twee draden. Een ECU stuurt gegevens door en anderen pikken op wat ze nodig hebben en negeren de rest. Bron: CSS Electronica

Het succes van Team Ampera toont niet alleen de integratie van moderne computertechnologie met autotechniek, maar ook het evoluerende landschap van autonome voertuigtechnologie. Hun aanpak toont de praktische toepassing van onze favoriete eenvoudige, toegankelijke technologieën om geavanceerde autonome oplossingen te creëren.

Bekijk de First Lap video van Raspberry Pi op YouTube en blijf op de hoogte op Ampera's Instagram!
 Vertaling: Willem den Hollander