Reactie op Trump? Foxconn wil in de USA gaan produceren

24 januari 2017, 11:34
Fabriek in het Chinese Shenzen. Steve Jurvetson, Menlo Park, USA
Fabriek in het Chinese Shenzen. Steve Jurvetson, Menlo Park, USA
Misschien was Foxconn dit al eerder van plan en is het puur toeval dat dit samenvalt met het aantreden van de nieuwe Amerikaanse president Trump met zijn isolationistische economische ideeën: naar verluidt wil Foxconn voor 7 miljard een OLED-fabriek met maximaal 50.000 arbeiders neerzetten in de USA.

Het is toch wel verrassend dat uitgerekend de specialist in, ook financieel, geoptimaliseerde massaproductie van elektronica niet in het (nog steeds) lage-lonen-land China, maar uitgerekend in de relatief dure Verenigde Staten zou willen produceren. Bovendien zet Foxconn ook in China al meer dan 40.000 robots in. Dat maakt het nog opmerkelijker, dat in deze tijd van de industrie 4.0 uitgerekend in de USA grote aantallen werknemers moeten worden aangetrokken, terwijl juist bij de productie van lichtpanelen door sterke automatisering bij hoge lonen veel mogelijkheden om kosten te besparen te vinden zijn.

Het zal er dus om spannen. Foxconn is, in aantal werknemers (ca. 1 miljoen) één van de grootste concerns ter wereld, maar kan het door te gaan produceren in de USA de structurele problemen in de Amerikaanse economie helpen oplossen?. Misschien wordt bij de industriële productie door de vergaande, en steeds toenemende, automatiseringsgraad het aandeel van menselijke arbeid in de waardecreatie sowieso steeds kleiner, zodat de productielocatie en het beloningsniveau ter plaatse steeds minder belangrijk wordt, want de waardecreatie zit steeds meer in de know-how en steeds minder in de concrete productie. Juist dat effect zou de door de regering-Trump nagestreefde doelen weleens in de weg kunnen staan.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items