Recycling elektrische schroot via pulsen

28 mei 2019, 18:12
Foto: Volker Thies, GNU FDL 1.2
Foto: Volker Thies, GNU FDL 1.2
Met korte gepulseerde elektrische velden met een hoge veldsterkte kan elektrisch schroot snel, schoon en goedkoop worden gedemonteerd en versnipperd. Kunststoffen kunnen zelfs worden gescheiden van metalen. Onderzoekers van de Kumamoto Universiteit in Japan hebben een nieuw proces ontwikkeld dat de recycling van elektronisch schroot effectiever kan maken. Met een snelle opeenvolging van korte impulsen van sterke elektrische velden, worden zulke grote differentiële krachten in fracties van een seconde op de materialen overgebracht dat ze meestal voorkomen in elektrisch schroot.

3,5 Megapascals

Het elektronische schroot wordt tussen de twee elektroden geplaatst, die met de pulssequentie worden geladen. Dit levert een druk tot 3,5 MPa of 35 bar op. Dit maakt het niet alleen mogelijk om materiaal te versnipperen, maar ook om het te scheiden naar soort. Testen op te recyclen cd's en dvd's bleken het principe te bewijzen. Deze gegevensdragers bestaan uit polycarbonaat en een dunne, verdampte metalen laag. 30 impulsen zijn voldoende om de materialen naar soort te scheiden. De energiekosten zijn zeer laag met ongeveer € 0,003 per 100 CD's (in Japan).

Schokgolven

De onderzoekers hebben de effecten van de schokgolven gevolgd met een hogesnelheidscamera. Aan het begin van het scheidingsproces werden twee lichtemissies in blauw en oranje als plasmaontladingen getoond. Na het knipperen van het licht en met het verval van de impulsen kon men zien dat het materiaal in kleine delen uit elkaar vloog.
Het project demonstreert het principe van het gebruik van elektrisch opgewekte schokgolven voor een effectieve materiaalscheiding. Vandaag de dag wordt elektrisch schroot nog steeds grotendeels mechanisch versnipperd en met de hand voorgesorteerd. Dit is tijdrovend, duur, soms zelfs schadelijk voor de gezondheid.

Info voor GNU Free Documentation License.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items