Review: Anycubic Photon 3D-printer

18 december 2018, 14:38
Anycubic Photon met tests uit het Elektor Lab.
Anycubic Photon met tests uit het Elektor Lab.
Wat kunnen we zeggen over deze printer na een tijdje testen in ons Lab? Kort gezegd: we zijn enthousiast over de kwaliteit en het gebruiksgemak.
De zogenaamde DLP-printer (Digital Light Processing) is robuust gebouwd van aluminium, en print nagenoeg plug & play zeer gedetailleerde objecten.


De Anycubic Photon is een DLP 3D-printer die objecten print met behulp van vloeibaar hars. UV-licht projecteert een beeld onder het doorzichtige bad met vloeibaar hars, dat vervolgens het object laag voor laag opbouwt op een platform dat langzaam omhoog gaat. In vergelijking met de conventionele FDM 3D-printer, met een heet mondstuk om plastic draad te extruderen in een bepaalde vorm, is het in feite een eenvoudig proces zonder veel bewegende delen (alleen de Z-as beweegt op en neer).
Het printen gaat rechttoe rechtaan. Je laadt eerst het, door jou gemaakte object of STL-file in de gratis meegeleverde Photon slicer software en zet het met een USB stick of met de PC rechtstreeks op de printer. Daarna zet je de printer waterpas, stel je het printbed af op de juiste hoogte, vult het bad voor 1/4 met hars en start de Printer. Wanneer je na een aantal uren terugkomt, is het te printen object gereed.

Op dit moment is de Anycubic Photon een van de voordeligste DLP-printers op de markt. Zeker als je objecten wilt printen met een resolutie van 25 tot 100 µm. We roepen nog geen halleluja, maar het is vele malen nauwkeuriger dan gewone FDM-printers. Wel moet u rekening houden met extra schoonmaakwerkzaamheden om resten hars te verwijderen uit het vloeistofbad en van het printplatform.

Ook het afstellen van het printplatform ten opzichte van het lcd-scherm vergt enige oefening. Maar als je eenmaal gewend bent aan het procedé vonden we het geen probleem meer.

Harsen
anyCube Photon
Aan de onderkant van het bed zit de geprinte ring.

Een nadeel is dat het hars niet goedkoop is! U kunt goedkopere hars online vinden maar niet alle harsen zijn hetzelfde. In onze test hebben we de bijgeleverde Anycubic doorzichtige groene hars met volume van 250 ml gebruikt. Deze werkt zeer snel (8-10 seconden per laag) en houdt de details zeer goed vast. Zo hebben we een model van de Eiffeltoren geprint met vakwerken van 0.3 mm. Ook het printen van nauwkeurige cirkels en rondingen is geen probleem. 

Hars is overigens in verschillende kleuren verkrijgbaar. De overgebleven hars is ook herbruikbaar, als je eenmaal klaar bent, giet je de hars terug in de fles nadat je het hebt gefilterd om eventuele kleine stukjes vuil te verwijderen. Hars heeft een houdbaarheid van ongeveer 12 maanden, mits koel en donker opgeslagen. Het is belangrijk dat u tijdens dit proces handschoenen draagt om niet in aanraking te komen met hars. Open de ramen in de ruimte waar u print, omdat de vloeistof behoorlijk sterk ruikt.

Zodra klaar bent met het printen moet het product met alcohol gespoeld worden om de resten hars te verwijderen. Daarna moet het product een tijdje uitharden in daglicht of eventueel met een UV-lamp.
 
Details zijn goed zichtbaar in de geprinte objecten. 

Goed om te weten

Het vloeistofbad in de printer moet waterpas staan en het printplatform moet goed vastzitten. Door de sterke zuigende werking tussen de bodem van het bad en het platform kan deze tijdens het printen scheeftrekken en dus ook het object.
Het platform op de Photon is vrij klein met een lengte van 115 mm, 65 mm breedte van en hoogte van 155 mm. Hierdoor zult u niet in staat zijn om grotere objecten in één keer te printen, maar als je een ontwerp in delen construeert kun je ze als een kit in elkaar zetten.

Het maakt niet uit of je 20 individuele kopieën van een voorwerp hebt of slechts één, de bouwtijd blijft gelijk. Bij de FDM 3D-printer is het andersom; hoe meer items op het platform hoe langer het duurt om te bouwen. Het is dus zinvol om het platform te laden met zoveel mogelijk voorwerpen per printgang.

Het gebruik van harsen met verschillende kleuren is van grote invloed op de tijd die de printer nodig heeft. Heldere doorschijnende harsen vereisen een kortere belichtingstijd in vergelijking met donkerdere, meer ondoorzichtige harsen. Dus de printtijd alsook de uithardtijd van donkere kleuren is langer dan van transparante harsen. Met deze variabelen dient rekening gehouden worden.

Voordelen
- Zeer betaalbaar in vergelijking met andere DLP 3D-printers
- Gemakkelijk te gebruiken en in te stellen
- Produceert prints van hoge kwaliteit met een indrukwekkende resolutie van 25 tot 100 µm
- Compact en efficiënt formaat
- Adequate instructies voor montage, reiniging, enz.
- Gratis slicer software die vrij goed werkt

Nadelen
- Relatief klein volume voor de te printen objecten (L, B, H: 115 mm, 65 mm, 155 mm)
- Gebruik van plakkerig hars kan het 3D printen rommelig maken
- Nabewerking (afspoelen en uitharden) van de objecten vereist geduld en extra tijd
- Reiniging van de printer is tijdrovend
- Veiligheidsuitrusting is noodzakelijk, maar daar wordt ook in voorzien.

Eindoordeel
Al met al waren we aangenaam verrast met hoe de Anycubic Photon werkte, zowel wat betreft printkwaliteit als gebruiksgemak. In een markt waar de meeste opties ruim boven de 1.000 Euro zijn geprijsd, vonden we dat deze machine een ideale introductie is tot DLP 3D printen voor zowel beginners als doorgewinterde makers. Als we kijken naar prijs/kwaliteit verhouding is dit zeker een van de beste keuzes op de huidige printermarkt.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items