Review: PCB Solver

26 mei 2017, 07:30
Review: PCB Solver
Review: PCB Solver

Wat is PCB Solver?

Eurocircuits is een bedrijf dat printen, Printed Circuit Boards (PCB’s), fabriceert en daarbij op de kosten bespaart door zogenaamde order pooling, dat is het combineren van verschillende kleine bestellingen om het materiaalgebruik te optimaliseren. Ze bieden een set van gratis online gereedschappen aan onder de naam PCB Visualizer, waarmee klanten hun printontwerpen kunnen controleren op maakbaarheid voordat ze printen bestellen. Met deze tools kunnen we niet alleen zien hoe de productiefiles voor een print worden geïnterpreteerd door de fabrikant, ze kunnen ook problemen aan het licht brengen die we eerder over het hoofd hadden gezien. In eerdere artikelen hebben we al gekeken naar PCB Configurator en PCB Checker, dit keer gaan we PCB Solver onder de loep nemen.

Wat kunnen we doen met PCB Solver?

Het is gemakkelijk te begrijpen dat het voor een fabrikant van printplaten belangrijk is om de juiste afmetingen van een kaart te weten, maar verbazend veel printontwerpers vergeten die te vermelden in hun productiefiles. In zulke gevallen proberen de mensen en de tools bij Eurocircuits die gegevens af te leiden uit de beschikbare data, maar dat is niet altijd mogelijk. Om verkeerde interpretaties met mogelijk onverwachte resultaten te vermijden, is het beter om de klant bij dat proces te betrekken. En dat is precies waarvoor PCB Solver is ontwikkeld.

 
Geen outline gevonden? Tijd om PCB Solver te openen.

PCB Solver is een reparatiegereedschap waarmee de klant nauwkeurig zaken zoals annular rings (de kopervlakjes rond de via's) en de omtrek van de kaart kunnen laten analyseren en corrigeren, zonder dat ze terug hoeven naar hun ontwerpprogramma om ze te verbeteren en daarna het ontwerp opnieuw te uploaden. PCB Solver heeft daarvoor een online board outline and milling editor. Het annular-ring-repair-gedeelte van PCB Solver is in PCB Configurator geïntegreerd als een simpel aanvinkvlakje.

Een testrit met PCB Solver

Eurocircuits definieert een geschikte kaartomtrek als een gesloten veelhoek die al het functionele koper (koperen met soldeereilanden of boorgaten) omringt zonder veel groter te zijn dan het functionele koper. Zo’n veelhoek kan worden vastgelegd in één laag of zelfs in meerdere lagen, als ze maar allemaal identiek zijn. Als er meer dan één kandidaat is voor een omtrek, geeft de Visualizer dat aan.

 
Oeps, er is iets fout met mijn print.

Voor deze review heb ik het printontwerp van de Elektor Uno R4 iets aangepast om wat problemen met de omtrek te veroorzaken. Nadat ik het had toegevoegd aan mijn winkelwagen (door op ‘Analyse Data’ te klikken), kwam PCB Visualizer met een blauw uitroepteken. Klikken op de link PCB Visualizer opent een nieuw venster, waarin mijn kaart werd getoond als een rechthoek in plaats van in Arduino-vorm. Ook zag ik twee waarschuwingen: één links onder ‘Customer Data’ en één rechts onder ‘Remarks’, beide vertelden me dat er geen omtrek was gedetecteerd. Klik rechts op de ‘Outline’-button om de ‘Outline/Milling editor’ te openen. Nu kan de pret gaan beginnen!
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items