Review: Goede, goedkope data-acquisitie met de MonoDAQ-U-X

23 januari 2019, 14:21

Wat is het?

De MonoDAQ-U-X ziet er wat ongewoon uit voor een meetapparaat. Hij is ongeveer even groot als een pakje sigaretten (denk ik, zelf rook ik niet): 95,5 × 67,3 × 27,8 mm. Volgens de fabrikant is het een “multifunctioneel, galvanisch gescheiden USB-apparaat voor data-acquisitie met spanning-, stroom-, temperatuur-, kracht- en weerstandsmeting”. Hij doet een beetje denken aan de myDAQ van National Instruments.
 
MonoDAQ-U-X current measurement
Een typische meetopstelling met de MonoDAQ-U-X. We meten hier het vermogensverbruik van een apparaat. (Bron: MonoDAQ)

Het apparaat is heel flexibel inzetbaar met zijn acht configureerbare I/O-pennen die zowel analoog als digitaal kunnen werken en kunnen dienen als input of als output. Een 14-pens connector geeft toegang tot deze acht configureerbare I/O-lijnen. Verder zijn op deze connector een bidirectionele digitale poort (1-Wire-protocol), een stroominput (0,5 Ω, potentiaalvrij of niet, of 1 kΩ) en een programmeerbare spanningsoutput voor het aansturen of voeden van sensoren aanwezig.

Robuust, kan overal aan worden vastgemaakt

De MonoDAQ-U-X voelt stevig en behoorlijk zwaar aan. Hij is gemaakt van aluminium en weegt ongeveer 170 gram. De communicatie tussen de MonoDAQ-U-X en de hostcomputer gaat via een galvanisch geïsoleerde USB-C-verbinding. Hij is voorzien van sleuven, waarmee hij aan het te onderzoeken systeem kan worden vastgesjord en het ontwerp maakt het ook mogelijk om meerdere units te stapelen.
 
MonoDAQ stacked
Door MonoDAQ’s te stapelen kunnen ingewikkelde meetsystemen worden opgebouwd.

Het is mogelijk om meerdere MonoDAQ’s aan te sluiten op één computer met behulp van een of meer geschikte USB-C-hubs (maar vraag dat eerst na bij MonoDAQ, want niet alle hubs zijn daarvoor geschikt).

De MonoDAQ-U-X is geen snelle USB-oscilloscoop...

... het is een apparaat voor nauwkeurige data-acquisitie. Het meet met een snelheid van maximaal 50 kS/s op één 16-bits-kanaal; bij een samplefrequentie van 100 Hz is de resolutie gespecificeerd als 20 bits. Het sample rate budget wordt gedeeld door de geactiveerde ingangskanalen. Deze specificaties zijn voldoende voor veel meettoepassingen.

Er zijn twee versies van de MonoDAQ met verschillende snelheden: 50 kS/s (U-X-50) en 1 kS/s (U-X-1). Wij hebben de snelle getest (50 kS/s).

Specificaties in het kort

In analoge modus kan het apparaat worden geconfigureerd tot:
  • 8× ongebalanceerde input (2 V of ±100 mV)
  • 4× ongebalanceerd, gebufferd (±10 V, inputs 1, 3, 5, 7)
  • 4× differentiële input (±2 V, input-paren 1&2, 3&4, 5&6 en 7&8)
  • 2× differentiële gebufferde input (±10 V, input-paren 1&3 en 5&7)
  • 2× ongebalanceerde output, 0-4 V, verdeeld over twee paren (2&4 en 6&8)

In digitale modus kunnen deze pennen (samen met D9 & D10) worden gebruikt als maximaal tien TTL-compatibele I/O-lijnen.

Om de configuratie van de pennen wat beter te begrijpen en te zien hoe de pennen elkaar beïnvloeden, is het verstandig om eerst wat te spelen met de Channel Setup in de software (zie onder).
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items