Analoge output

De output voor het voeden of aansturen van een sensor kan ofwel een low-noise (<1 µVRMS) excitatiespanning zijn (2, 3,3, 5, 10 en 24 V) of een instelbare voeding (1,2 … 24 V) en kan maximaal 200 mA stroom leveren (maar nooit meer dan 1 W).
 
MonoDAQ demo kit
De MonoDAQ demo kit bevat drie voorgeconfigureerde meetconnectors: een servo, een thermokoppel en een krachtsensor.

De eerder genoemde specificaties maken het mogelijk om bijvoorbeeld maximaal vier thermokoppels of twee krachtsensoren tegelijk aan te sluiten.

Meer sensoren en mogelijkheden

De MonoDAQ-U-X bevat ook een luchtvochtigheids- en temperatuursensor (deze kan worden geactiveerd in de DEWESoft device settings) en een 6-assige Inertial Measurement Unit (IMU). Via de digitale poort (D9 & D10) kunnen zelfs nog meer sensortypen worden aangesloten. Dankzij de ingebouwde 1-Wire-functionaliteit kunnen we niet alleen de populaire temperatuursensoren DS18B20 (of het type ‘S’) aansluiten, maar ook configuratiegegevens opslaan in 1-Wire-EEPROMs (zoals de DS2431), een heel handige feature.

Uitzonderlijk goede software

Een instrument als de MonoDAQ-U-X is niet erg nuttig zonder de juiste software en dat is waar dit product in uitblinkt. Het wordt geleverd met een LITE-licentie voor DEWESoft, een krachtig data-acquisitie-, verwerkings- en visualisatietool dat gericht is op dezelfde markten en toepassingen als LabVIEW van National Instruments, maar met een andere insteek. Omdat de licentie is ingebouwd in het apparaat, verloopt de installatie heel gemakkelijk. Dat was in elk geval zo bij mijn 64 bits-versie van Windows 10.

DEWESoft X3

DEWESoftX3 heeft allerlei gereedschappen voor data-analyse waarmee de binnenkomende data in real time kan worden verwerkt. De gebruiker kan een eigen gebruikersinterface met verschillende grafieken ontwerpen. Het gaat allemaal met een paar muisklikken. Als de voorgedefinieerde functies niet volstaan, kunnen ook wiskundige vergelijkingen worden ingevoerd en uitgevoerd. Data kan worden opgeslagen en geëxporteerd naar allerlei bestandsformaten voor verdere analyse en behandeling in uw favoriete software. Naast het vastleggen van data kan DEWESoft de metingen ook combineren met video-opnemen zodat de gemeten data kan worden gecorreleerd met de gebeurtenissen in het veld.
 
DEWESoft MonoDAQ load cell
DEWESoft toont data van een krachtsensor die is geregistreerd door de MonoDAQ.
De gebruiker kan een eigen interface ontwerpen. Dit is wat ik ervan heb gemaakt.

Tutorials en praktische application notes beschrijven in detail hoe een systeem met een MonoDAQ-U-X en DEWESoft kan worden opgezet. Er is een demo kit met een servo, een T-thermokoppel en een krachtsensor beschikbaar om met het apparaat te leren omgaan. De demo-connectors van de demo-kit maken gebruik van de 1-Wire-EEPROM-configuratie-functie, wat ze gemakkelijk herkenbaar maakt voor de software.

Java + Python = Raspberry Pi

DEWESoft is voor meeste gebruikers de aangewezen software, maar dat kan niet in alle situaties worden gebruikt. Op systemen die Java ondersteunen (inclusief Windows) is het Isotel DAQ & Metering (IDM) tool te gebruiken, een op Java-gebaseerd configuratie- en registratiepakket dat zelfs draait op Raspberry Pi en op Android-smartphones. Met IDM kan de MonoDAQ-U-X in Python worden bestuurd.