Vaak wil je aan een schakeling of een bestaand apparaat een module toevoegen die spanning, stroom en misschien nog meer kan meten en weergeven op een display. Zulke meetmodules zijn te koop in allerlei soorten en maten, voor prijzen waarvoor je zo'n ding niet meer zelf hoeft te bouwen. De JOY-iT VAX-1030 is zo'n module, maar deze biedt voor zo'n 40 euro ook nog een heleboel extra's en is zelfs voorzien van een draadloze verbinding.

Wat verwacht je voor circa 40 euro? Eigenlijk had ik me niet te veel voorgesteld toen het doosje voor me stond. Maar ik was lichtelijk verbaasd toen ik de inhoud inspecteerde. Die bestond uit een meetmodule met veel aansluitingen, een aparte display-module met tiptoetsen, een USB-kabel, een kabeltje met een temperatuursensor en een tenslotte een apart aansluitkabeltje voor de voeding van het display.

Veel stroom

De hier besproken versie is geschikt voor gelijkspanningen tot 100 V en stromen tot 30 A. Er is ook nog een versie die tot 100 A gaat, maar zolang je geen auto-accu's of iets dergelijks wilt meten zal 30 A meestal wel voldoende zijn. De meetmodule bestaat uit een kunststof kastje waarvan de bovenkant een heleboel uitsparingen bevat. Hierdoor kun je de kabels en de voeding aansluiten op de schroefklemmen in het kastje.
 
Deze hardware zit allemaal in het doosje.

Het inwendige van het kastje bestaat uit twee op elkaar gemonteerde printen. De bovenste bevat alle schroefklemmen en een groot relais, de onderste bevat de besturingselektronica en een 2,4 GHz transceivermodule voor de draadloze communicatie met de displaymodule (deze lijkt veel op een ESP8266 WiFi-module, maar de chip is onder een dot lijm verscholen). De bovenste helft van de behuizing kan er gemakkelijk af worden geklikt, zodat je goed bij de schroefaansluitingen komt.

Het is de bedoeling dat deze module wordt opgenomen op een punt in een schakeling of stroomcircuit waar je de spanning  en de stroom wilt meten. Daarnaast heeft de meetmodule nog een eigen voedingsspanning nodig van 12 V. De temperatuursensor kan naar behoefte worden aangesloten op een connectortje op de print.