Display

De meetmodule met de losgeklikte bovenkant.
De displaymodule kan op twee manieren worden gekoppeld aan de meetmodule. Je kunt ze via de meegeleverde USB-kabel direct verbinden met de meetmodule of je kunt gebruik maken van de ingebouwde draadloze verbinding. Die komt automatisch tot stand als de USB-verbinding wordt verbroken. Het is mogelijk om verschillende modules tegelijkertijd te gebruiken, volgens de fabrikant zijn er 26 kanalen simultaan mogelijk. Bij draadloos gebruik moet de displaymodule wel worden voorzien van een eigen voeding. Dat kan via de micro-USB-bus (5 V) of via een tweepolige JST-connector (8-16 V), waarvoor een geschikt kabeltje wordt meegeleverd.

Het circa 3x2,5 cm grote display is heel helder en het is ook bij veel omgevingslicht goed af te lezen. Naast het display zitten drie bedieningsknoppen die reageren op aanraken. Standaard toont het display de gemeten spanning, de stroom en de tijd vanaf het moment dat de meting gestart is. Links kan men een accusymbool laten zien dat de resterende accucapaciteit toont na het invoeren van de nominale accucapaciteit. Bovenaan zijn het soort verbinding te zien, de stand van het relais en de gemeten temperatuur.

Bij het bedienen van een van de knoppen verschijnt er nog meer informatie. Onder de spanning en de stroom staat nu het geleverde of opgenomen vermogen. In een kleiner vlak daaronder zien we het aantal ampère-uur dat de bron of accu heeft geleverd, het aantal wattuur en de verstreken verbruikstijd. Rechts staat een lijstje met een aantal menupunten waar je met de up- en down-toets doorheen kunt lopen. Een aantal van die punten komt straks er sprake.

Toepassingsmogelijkheden

De belasting aan de uitgang kan ook worden vervangen
door een acculader, in beide richtingen wordt gemeten.
Deze combinatie van display- en meetmodule kan voor verschillende doeleinden worden ingezet. Zo kun je de stroom meten die een voeding aan een belasting levert. Als die voeding uit een batterij of accu bestaat, kun je hiermee bijhouden hoeveel Ah deze heeft geleverd. Maar het gaat ook andersom als de belasting wordt vervangen door een laadapparaat voor de accu. Je kunt dan meten hoeveel energie in de accu wordt gestopt.

Vooral voor gebruik met accu's zijn er enkele interessante menu-instellingen. Het is namelijk mogelijk om een onder- en bovendrempel in te stellen waarbuiten het relais afschakelt. Zo kan worden voorkomen dat de accu te ver wordt ontladen bij het belasten en ook wordt niet overladen bij het opladen. Ook kunnen een maximale positieve (van voedingsbron naar belasting) en negatieve (van lader naar accu) stroomwaarde worden opgegeven waarbij het relais afschakelt. Verder kun je met deze combinatie eenvoudig bijhouden hoeveel vermogen een aangesloten schakeling verbruikt of een accu tijdens het laden opneemt, zonder dat je er zelf een rekenmachine bij moet pakken. Het accusymbool kan overigens ook worden uit gezet als dat niet nodig is in een bepaalde toepassing.