Review: PCB Checker

26 april 2017, 05:53
Review: PCB Checker
Review: PCB Checker

Wat is het?

Eurocircuits, fabrikant van printplaten (PCB’s), biedt onder de naam PCB Visualizer een reeks gratis online gereedschappen aan, waarmee klanten de maakbaarheid van hun printontwerp kunnen controleren voordat ze een order plaatsen. Naast de mogelijkheid om te controleren hoe de productiebestanden door de fabrikant worden geïnterpreteerd, kunnen deze tools ook problemen detecteren die niet eerder werden ontdekt. In een voorgaand artikel hebben we de PCB Configurator besproken. Nu is de PCB Checker aan de beurt. 

Wat kun je ermee doen?

De PCB Checker controleert of het printontwerp elementen bevat die de fabricage ervan lastig of zelfs onmogelijk maken, of die de kwaliteit en de betrouwbaarheid op lange termijn negatief beïnvloeden. De tool zal bijvoorbeeld problemen signaleren met ringen rond via’s (annular rings), afmetingen van gaten en de afstanden ertussen, spoorbreedte, vrije ruimte en isolatie. Het analyseert ook de verdeling van het koper over de print. Als deze ongelijk is, kan dit leiden tot kromtrekken van de print, of tot sporen die dunner zijn dan verwacht waardoor de maximale stroom wordt beperkt. Kortom, als de PCB Checker iets verdachts vindt, kunt u het beste nog maar eens goed naar uw print kijken en de aangegeven problemen oplossen. 

 
Mijn printplaat kreeg een rode vlag, het is tijd om de PCB Checker te openen.

Test van de PCB Checker

Voor deze review heb ik een printplaat met een paar problemen ontworpen. Als ik deze in mijn winkelmand leg, wordt er door de PCB Visualizer een rode vlag aangehangen, hetgeen betekent dat ik nog even goed moet nadenken voordat ik deze print bestel. Klikken op de PCB Visualizer link opent een nieuw venster met een PCB Checker tabblad. Als u hierop klikt, hebt u toegang tot de tabbladen voor DRC en DFM. Het eerste geeft problemen aan die met de Design Rule Check te maken hebben, zoals vrije ruimte en afmetingen en afstanden van gaten. Het tweede, Design for Manufacturability, laat de koperverdeling zien. 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items