Review & Giveaway: pi-top maakt van de Raspberry Pi een STEAM-leermiddel

13 juni 2018, 08:16

Learning by making

De kleine afmetingen van de Raspberry Pi worden meestal beschouwd als een voordeel, maar als we hem willen gebruiken als een ontwikkelplatform of leersysteem in een min of meer vaste opstelling, wordt het allemaal wat rommelig, omdat we nog een toetsenbord, een muis, een beeldscherm en een voeding moeten toevoegen om ermee te kunnen werken.

Hier is de pi-top

De pi-top lost dit probleem op met een complete draagbare oplossing in de vorm van een laptop. Zo wordt een RPi een draagbare computer of, zoals ze bij pi-top graag noemen, een apparaat om te leren door te maken. Het is een behoorlijk goed doordachte kit, want hij is binnen tien minuten in elkaar te zetten.

 
pi-top
De pi-top laat met trots zijn dashboard zien.

De pi-top die we hier bespreken is revisie 2. Hij is voorzien van een 14” TFT-display met een hoge resolutie van 1920 × 1080 pixels, een toetsenbord met mousepad en een accu. Hoewel dat niet op de verpakking staat, wordt de pi-top standaard geleverd met de nieuwste versie van de Raspberry Pi, de RPi 3 model B+, en is hij compatibel met eerdere versies.

We maken de toekomst

Het is belangrijk om erop te wijzen dat pi-top wel iets meer is dan een kit om een Raspberry Pi om te toveren in een laptop. Als u op zoek bent naar een goedkope laptop, dan bent u hier aan het verkeerde adres. Op de homepagina van de pi-top wordt het als volgt omschreven: “pi-top is een ecosysteem dat is ontworpen om experimenteren, coderen en het bouwen van elektronica eenvoudig, betaalbaar en leuk te maken.” Het idee achter leren door te maken biedt veel mogelijkheden voor studenten om te leren samenwerken en gezamenlijk een gesteld doel te bereiken.

Het is meer dan een STEAM-leermiddel

De pi-top is meer dan alleen een gereedschap voor onderwijs in STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, and Mathematics). Door te voorzien in hardware in de vorm van de pi-top kits en educatieve software zoals pi-topCODER, CEEDuniverse en pi-topCLASSROOM worden leermogelijkheden voor het hele curriculum geboden. Het doel is niet zozeer om programmeren te leren, maar eerder om te leren de toekomst te maken.

 
pi-topCODER doing Music Maker
Een project in pi-topCODER.

pi-topCODER

pi-topCODER is een geïntegreerde ontwikkelomgeving die de gebruiker leert eenvoudige elektronische schakelingen te bouwen en er software voor te schrijven, zodat ze tot leven komen. Het bestaat uit drie vensters: links theorie en uitleg, in het midden een Python­-editor en de output van de compiler verschijnt aan de rechterkant. Codevoorbeelden zijn met een muisklik naar de editor te kopiëren en kunnen meteen worden uitgevoerd of eerst worden aangepast. Er is een online bibliotheek met veel oefeningen om mee aan de slag te gaan.

CEEDuniverse

CEEDuniverse zal waarschijnlijk vooral jongere leerlingen aanspreken, want het heeft het typische uiterlijk van een videogame. Het is bedoeld om nieuwelingen de basisbeginselen van het programmeren bij te brengen, door ze eerst eenvoudige spelletjes te laten spelen en daarna aan te sporen om eigen spelletjes te maken. Ik heb een paar van die minigames gespeeld en hoewel ze best grappig waren, vroeg ik me een beetje af wat ik hier nou van zou moeten leren.

 
pi-top CEEDuniverse arcade
CEEDuniverse gebruikt games om je te leren programmeren.

pi-topCLASSROOM

De mensen bij pi-top presenteren ook pi-topCLASSROOM, een tool dat is bedoeld voor computerleraren. Met dit gereedschap kunnen de leraren niet alleen lessen voor hun studenten maken, ze kunnen ook automatisch de vorderingen van hun studenten volgen. Lesplannen kunnen vanaf de grond worden opgebouwd, of worden gevormd op basis van templates en ze kunnen worden gedeeld met andere leraren in de hele wereld.

Lees verder en maak kans op een gratis pi-top!
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items