Het in elkaar zetten van de pi-top-laptop

De ontwerpers van de pi-top hebben een mooie prestatie geleverd door het opbouwen zo eenvoudig mogelijk te maken. Deze video laat zien hoe gemakkelijk het is (dat scheelt mij ook een hoop typewerk).
 

Maar ik wil wel wijzen op een belangrijke stap die noodzakelijk is sinds de introductie van de RPi 3 model B+: het aanbrengen van het thermische blok op het koellichaam.

Thermische blokken

De CPU op de RPi 3 model B+ is hoger dan die op de oudere kaarten en daarom is een dunner thermisch blok nodig dan bij de andere RPi’s. De kit bevat thermische blokken voor beide kaarttypen, maar de gebruiker moet zelf het juiste type op het koellichaam plakken.

 
pi-top heatsink thermal pad
Koellichaam van de pi-top met een dun thermisch blok.

Acccepteer de licentievoorwaarden

Als de pi-top is samengebouwd, wordt het tijd om hem voor het eerst op te starten. De accu van mijn pi-top was van te voren opgeladen, dus ik hoefde alleen maar op de voedingsknop te drukken. De pi-top start op met een grafische gebruikersinterface (GUI) en vraagt dan om enkele localisatieparameters in te stellen. (Het toetsenbord heeft een US-layout). Daarna verschijnt een licentieovereenkomst voor de software, die u moet accepteren.

In de overeenkomst staat, dat het pi-topOS alleen mag worden gedraaid op een pi-top of op een pi-topCEED en op maar één apparaat. Dat betekent dat het niet is toegestaan om een toepassing te maken op de pi-top en dan gewoon de inhoud van de SD-kaart te kopiëren naar een andere SD-kaart om het te draaien op een andere RPi.

Gereedschap voor het verwijderen van de microSD-kaart

Dat brengt me bij een gerelateerd onderwerp: de microSD-kaart waar het pi-topOS op staat. Als de microSD-kaart eenmaal in de RPi zit, is die niet meer te verwijderen. Of toch wel?

 
pi-top multi-tool
pi-top Multi-tool

Eigenlijk kan het wel, als u maar niet het pi-top Multi-tool bent kwijtgeraakt, dat is dat rare kleine metalen ding dat op de Modular Rail zit. Als schroevendraaier is het knap waardeloos. Probeer het maar eens te gebruiken op de bevestigingsschroef links bovenaan de RPi, of op om het even welke andere schroef. Maar het is wel heel geschikt om de microSD-kaart in en uit de houder te krijgen.

Na het accepteren van de licentievoorwaarden, het verbinden met het internet, het installeren van upgrades en het bekijken van de inleiding, wordt de gebruiker gevraagd om een pi-top-account aan te maken. Welja, alweer een account! Dat account is nodig om te kunnen werken met pi-topCODER zonder al uw werk kwijt te raken.

Conclusie

De pi-top-laptop is één van de leukste producten die ik ooit heb mogen reviewen. De hardware is heel goed ontworpen en de kwaliteit is uitstekend. Dit is beslist geen goedkoop plastic laptop-surrogaat; de samengebouwde pi-top is een echte Raspberry Pi-computer met een groot scherm, een prima toetsenbord en een accu.

Het in elkaar zetten van de hardware is heel eenvoudig en hetzelfde geldt voor het installeren van de software: gewoon de microSD-kaart erin steken en u kunt aan de slag.

De pi-top is vooral bedoeld voor STEAM-educatie en daarom is het OS voorgeconfigureerd met verschillende educatieve tools, voornamelijk gericht op programmeren. Naast spelen met bijvoorbeeld Scratch en Minecraft kan de gebruiker verbinding maken met een pi-top-account en daarmee krijgt hij toegang tot een grote verzameling van online codeeroefeningen. Om het coderen minder abstract te maken, biedt de meegeleverde Inventor Kit de mogelijkheid om eenvoudige elektronische schakelingen te bouwen, die kunnen samenwerken met de programma’s van de gebruiker.

Tenslotte, de pi-top is niet alleen maar een gereedschap voor mensen die willen leren programmeren; dankzij pi-topCLASSROOM is het ook een prima tool voor docenten en leraren.

Natuurlijk is niet alles rozegeur en maneschijn. Wat er naar mijn gevoel bijv. ontbreekt is een opening in de achterkant om breadboard draadjes door te steken, de software heeft een aantal eigenaardigheden, er zitten wat foutjes in de oefeningen en de documentatie loopt op sommige punten wat achter, maar globaal gezien is de pi-top een uitstekend produkt.

The registration period is over.

Door het invullen van dit formulier neemt u deel aan een loterij.
Hebt u al een Elektor ID-account? Klik dan hier om in te loggen en het formulier automatisch in te vullen.
Wilt u een Elektor ID-account aanmaken en voortaan het invullen van formulieren overslaan? Klik dan hier.
Email
Voornaam
Achternaam
Adres
Adres extra
Postcode
Plaats
Land