Voor het testen van voedingen, accu's en batterijen is een elektronische belasting een heel handig hulpmiddel. Zo'n belasting bootst niet alleen een vaste weerstand na, maar kan ook als constante-stroom of -spanningsbelasting werken en kan zelfs schakelen tussen verschillende belastingswaarden. De Siglent SDL1020X-E biedt een hele reeks van dit soort mogelijkheden en is geschikt voor spanningen tot 150 V en stromen tot 30 A, met een maximale dissipatie van 200 W.

Bij het ontwerpen of testen van een voedingsschakeling is het belangrijk dat de voeding bij verschillende soorten belastingen stabiel blijft werken, snel reageert op belastingsveranderingen en weinig stoorproducten levert. De laatste jaren blijkt er steeds meer behoefte te zijn aan een apparaat dat een voedingsbron op verschillende manieren kan belasten en vooral bij Chinese fabrikanten van meetapparatuur zien we relatief veel nieuwe "electronic loads" verschijnen. Ook Siglent heeft sinds een klein jaar een serie electronic loads in zijn programma, de SDL1000X-serie. In deze review heb ik de SDL1020X-E aan de tand gevoeld. Dit is de kleinste versie die een maximaal vermogen van 200 W kan verwerken. Er is ook nog een 300 W versie en van beide versies zijn bovendien typen zonder -E die een grotere uitleesnauwkeurigheid bieden.

Stevige kast

Ik heb bij het bespreken van Siglent-apparatuur al eerder opgemerkt dat deze gewoonlijk voorzien is van een robuuste behuizing en dat is ook hier het geval. Wat hier nog meer opvalt, is dat de kast behoorlijk lang is, namelijk 39 cm. Wil je het apparaat op een schap zetten, dan moet je zorgen dat dit voldoende ruimte biedt.
 
De kast is een stuk dieper dan veel
andere Siglent-apparaten.

Het frontpaneel bevat alle bedieningsknoppen, twee dikke aansluitterminals en een 3,5" groot  LCD-scherm dat alle informatie toont. Onder het scherm zitten 5 toetsen waarvan de momentele functie op het scherm wordt getoond.

Aan de achterzijde vinden we de netaansluiting, een USB-, LAN- en RS232-connector en twee BNC-bussen die een meetsignaal voor de spanning en stroom van de belasting leveren (voor aansluiting op bijv. een oscilloscoop). Onderaan zit een connectorblok met een hele reeks aansluitingen waarvan ik hier alleen de belangrijkste noem, de sense-ingangen en de trigger-ingang. Links zitten luchtsleuven voor de koeling van de grote koeltunnel die intern bijna over de hele lengte van het apparaat loopt en aan de voorzijde is voorzijn van een temperatuurgeregelde ventilator. Bij kleinere belastingen is de SDL1020X-E dan ook vrijwel geluidloos.