Mogelijkheden

Het frontpaneel met op het display de instelling voor
dynamische golfvormen.
De SDL1020X-E biedt zoveel mogelijkheden dat enkele review-pagina's lang niet voldoende zijn om alles te bespreken. Ik beperk me dan ook tot de voornaamste zaken, wie dit apparaat wil aanschaffen moet beslist de datasheet of de handleiding doorkijken.

Eerst de basismogelijkheden. Je kunt kiezen voor een constante stroom (CC), constante spanning (CV), constant vermogen (CP) of een constante weerstand (CR). Op het display worden daarbij steeds de gemeten spanning, stroom, vermogen en weerstand getoond. Er zijn twee stroombereiken (5/30 A) en twee spanningsbereiken (36/150 V) die vooral betrekking hebben op de meetnauwkeurigheid. Een aparte batterij-testfunctie maakt het o.a. mogelijk te ontladen met een vaste stroom, weerstand of vermogen tot een ingestelde drempelspanning, waarbij het display de ontlaadcapaciteit en -vermogen toont.

Het meest interessant zijn de dynamische testmogelijkheden, want die zijn met eenvoudige middelen niet zo gemakkelijk te realiseren. Bij het inschakelen van de dynamische testfunctie (DYN) verschijnt een blokvormige golfvorm op het scherm. Deze laat zien dat je het instrument kunt laten schakelen tussen twee waarden, waarbij je alle parameters zelf kunt instellen: de lage belastingswaarde voor CC/CV/CR/CP, hoge waarde, laag-tijd, hoog-tijd, steilheid van zowel op- als neergaande flank. Dat is mogelijk tot 25 kHz, wat voor het gros van de testen zeker voldoende zal zijn. De dynamische test kan ook starten bij een extern of handmatig triggersignaal.
 
Het achterpaneel bevat een hele reeks aanslutingen
en een aantal koelsleuven.

Met behulp van de List- en Program-functies kan de gebruiker ingewikkeldere belastingsvormen zelf in een aantal stappen samenstellen. Dit biedt zeer krachtige mogelijkheden. Bij de List-functie (max. 100 stappen per golfvorm) is het belastingstype (bijv. constante stroom) bij alle stappen identiek; bij Program (max. 50 stappen per golfvorm) kun je ook nog bij elke stap wisselen, bijv. van constante stroom naar constante weerstand. Bij beide functies kun je in een soort tabel alle parameters per stap vrij eenvoudig invullen.

Op het display worden standaard alle gemeten waarden getoond, bij de dynamische mode verschijnt de blokgolf met alle ingestelde waarden. Als je omschakelt naar de DISPLAY-mode wordt grafisch het verloop van een gekozen parameter in de tijd weergegeven.