Gebruik

De testopstelling.
Na het aansluiten van een labvoeding, een scoop en een nauwkeurige multimeter kon ik van start gaan met het uitproberen van deze electronic load. De nauwkeurigheid van de weergegeven waarden op het display was zeer goed, meestal binnen 1 mA/mV. De grote aansluitterminals bieden genoeg ruimte om kabels rechtstreeks of met behulp van kabelvorkjes stevig aan te sluiten. Wat ik hierbij mis, is de mogelijkheid om banaanstekkers te gebruiken, iets dat bij stromen tot enkele ampères toch wel gemakkelijk is.

Na het uitproberen van wat simpele dingen ben ik toch maar begonnen met het doorlezen van de handleiding, omdat het aantal instelmogelijkheden héél groot is. Ik heb tot nu toe maar een gedeelte genoemd. Via de handleiding kwam ik er ook achter dat de twee monitor-uitgangen aan de achterzijde eerst geactiveerd moeten worden in een submenu voordat deze meetsignalen leveren. Helaas wordt deze instelling weer gereset als het apparaat wordt uitgeschakeld en moet je ze de volgende keer weer opnieuw  activeren.

Verder ontdekte ik dat de maximale steilheid van de flanken bij de dynamische test-mode afhankelijk is van het gekozen stroombereik. In het 30-A-bereik is deze namelijk 2,5 A/µs, in het 5-A-bereik maar 0,5 A/µs.
 
De grote schroefklemmen zijn heel stevig, maar bieden helaas
niet de mogelijkheid om banaanstekkers te gebruiken.

Afgezien van deze kleinigheidjes (die waarschijnlijk met een firmware-update wel aangepast kunnen worden) is de SDL1020X-E een fijn apparaat om mee te werken, met de kwaliteit die we inmiddels gewend zijn van Siglent. Het is ook mogelijk om de electronic load via de PC aan te sturen, maar dat gaat momenteel alleen via SCPI-commando's of een LabView-driver. Siglent schijnt nog te werken aan een Windows-programma, maar het is niet bekend wanneer dat beschikbaar is.

Conclusie

Als je regelmatig een elektronische belasting nodig hebt voor het testen van voedingen of accu's, dan is een apparaat zoals de SDL1020X-E een ideale aanvulling voor je lab-instrumentarium. Het biedt vrijwel alle testmogelijkheden die je kunt bedenken. Het overzichtelijke display toont alle noodzakelijk informatie en maakt het aansluiten van een aparte oscilloscoop of multimeter in veel gevallen zelfs overbodig. Dit is een goed doordacht instrument voor een betaalbare prijs!