Stoken maar!

Figuur 4. Ik heb al enkele extra soldeerpunten aangeschaft.
Dan wordt het nu hoog tijd om de soldeerbout eens op te warmen. Na het inschakelen duurt het circa 35 seconden totdat de bout vanaf kamertemperatuur een waarde van 350° heeft bereikt, 380° voor loodvrij duurt zo'n 5 s langer. Het solderen met de WEP70-bout gaat vlot, met doorsnee componenten en kopereilandjes  is er geen enkel probleem. Bij grote soldeervlakken merk je dat de temperatuur wat inzakt en de bout heeft dan enkele seconden nodig om bij te stoken (een actieve bout reageert in zo'n geval een stuk sneller), maar dat duurt maar even en dan wordt er toch vlot opgewarmd met 70 W. Het is in zulke gevallen raadzaam om een korte punt met een groot schuin vlak te gebruiken, zodat de warmte goed kan worden overgedragen (niet de bijgeleverde punt, die is vrij smal en beter geschikt voor kleine componenten).

Voor de standby-functie is geen gebruik gemaakt van een bewegingssensor in de bout, maar het station houdt bij hoeveel warmte aan de bout wordt geleverd. Is die gedurende een bepaalde ingestelde (standby-) tijd minimaal, dan wordt de temperatuur automatisch teruggebracht naar 180° (Figuur 5). De bout schakelt weer in als er veel warmte aan de punt wordt onttrokken door de punt bijvoorbeeld over de natte spons te vegen. Het gaat makkelijker door kort op een van de toetsen van het basisstation te drukken. Ik raad aan om de standby-tijd wat langer te kiezen, bijv. 30 minuten, of de functie uit te schakelen. Eventueel inbranden van de punt heb ik niet gemerkt en als dat eens gebeurt: de punten zijn toch niet duur.

Conclusie

Figuur 5. Als de bout een bepaalde tijd niet wordt gebruikt,
schakelt het station automatisch terug naar 180°.
Ik ben best tevreden met de WE 1010 als opvolger van mijn oude Weller soldeerstation. De soldeerbout ligt lekker in de hand en soldeert prima, de instellingen op het basisstation zijn beperkt maar voldoende voor normaal gebruik. Wat ik mis, is een betere optische indicatie dat het station aan staat. Nu moet je op het display kijken of naar het rode vlakje van de netschakelaar als die aan staat, maar had een verlichte netschakelaar of een displayverlichting nu zoveel extra gekost? Dat was me best een paar euro's meerprijs waard geweest. En die standby-functie? Och, die is niet optimaal, maar daar valt best mee te leven als je er goed mee om gaat. Ondanks deze kleine minpuntjes zou ik de WE 1010 zeker weer kopen als ik een soldeerstation in deze prijsklasse zoek.