Review: Zandklok-kit

17 februari 2017, 06:00
Het zandklok-project, met zijn originele mechanische constructie, dat in het januari/februarinummer 2017 van Elektor werd beschreven, wordt geleverd in de vorm van een kit die ik graag van dichtbij wilde bekijken om er een review over te schrijven. Je raakt al gauw gefascineerd door dit grappige apparaat waarbij de tijd met behulp van een door een pantograaf bediende pen en een paar servomotoren elke minuut in een zandbed wordt geschreven. Voordat de volgende minuut aanbreekt wordt de tijd gewist en begint alles weer opnieuw. Het is slim bedacht en leuk om naar te kijken. 

De aantrekkingskracht van dit project, waarbij de nadruk op het mechanisme ligt, komt voort uit de verschillende eisen waaraan het moet voldoen, zoals precisie, eenvoud, reproduceerbaarheid en fraaie vormgeving. De ontwerpster van de kit heeft deze problemen handig opgelost. Voor de beginnende maker zullen de bouw van de kit en het bestuderen van de gekozen oplossingen een leerzame ervaring zijn. 
Dit lijkt me een ideaal project voor een regenachtige februarimiddag!

Uitpakken 

De kit wordt geleverd in een doos waarvan de omvang en het gewicht voornamelijk worden bepaald door de netjes gerangschikte mechanische onderdelen: laser-voorgesneden panelen van PPMA (plexiglas) voor het frame, kleine servomotoren, kleine trilmotoren, een assortiment boutjes, moertjes, ringetjes, afstandshouders, zelfklevende voetjes en tenslotte een zakje fijn zand. Wat betreft de elektronica is er een Arduino Uno R3, een Elektor-shield waarop de SMD-onderdelen al zijn voorgemonteerd, een real-time klok (RTC), connectors voor de  servo’s, een USB-kabel, een netvoeding 230 V – 9 V en een knoopcel.
Perfecte presentatie, maar ontbreekt er niet iets?
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items