Wat me na het uitpakken direct opvalt is dat er zich in dit fantastische pakket geen gedrukte handleiding bevindt. Gelukkig is deze te downloaden om op uw computerscherm te lezen. Het voordeel van deze papierloze (maar ook een beetje onhandige)  oplossing is duidelijk: u hebt altijd de meest recente versie.

Montagehandleiding

Dit zeer complete manual heeft in de door mij gebruikte Engelse versie (1.0) niet minder dan 30 pagina’s en bevat een groot aantal kleurenfoto’s. Dit alles wekt vertrouwen en het is het waard om te worden afgedrukt. Het wordt sterk aanbevolen om alles vooraf goed door te lezen om een indruk van de hele constructie te krijgen, zelfs als sommige details pas later duidelijk zullen worden. Volg nauwkeurig alle instructies op. In de handleiding staat vermeld dat u voor de montage ongeveer 2 uur nodig zult hebben. Dit lijkt me wat optimistisch, ik zou er nog de helft bij optellen. Maar iedereen werkt in zijn eigen tempo!

Gereedschap 

Er is uiteraard een computer nodig waarop een Arduino-programmeeromgeving (IDE) is geïnstalleerd. Ook hebt u standaardgereedschap nodig: een schaar (voor bij het uitpakken), een soldeerbout met fijne punt, een kniptang (om het shield van zijn drager los te knippen), een pincet, een set kruiskopschroevendraaiers, een puntenslijper en wat plakband. Nuttig, maar niet absoluut nodig, zijn een vijl (om de rand van het shield glad te maken), een punttang (om tijdens de montage de schroeven vast te houden), een liniaal of een schuifmaat (om er zeker van te zijn dat u de juiste maat schroef hebt) en een antistatisch doekje (om vingerafdrukken weg te vegen).

Verwijderen van de beschermlaag 

Nadat u op uw werktafel alle onderdelen hebt uitgestald die zodanig herkenbaar zijn dat u zich er niet in kunt vergissen, is er nog een onverwachte klus te doen: het verwijderen van de beschermlaag van de PPMA-panelen. Omdat deze zijn voorgesneden is hun beschermlaag dat ook. U moet deze handeling dus voor ieder paneel, zowel aan de voor- als achterzijde herhalen. Ik vond dit een vervelend werkje, maar ik heb de verleiding weerstaan om metalen gereedschap te gebruiken om tijd te winnen. Het zou namelijk jammer zijn om krassen op de panelen te veroorzaken, want de laser-uitsnede is perfect en de randen zijn keurig scherp afgesneden.  
 
Dit is de volgorde van werken: U begint met de bedrade onderdelen op het shield te solderen, vervolgens test u de Arduino, het shield en de servomotoren (in de middelste positie), daarna monteert u (bijna) alle mechanische onderdelen en bevestigt u er de elektronica in. Dan volgt de kalibratie en tot slot het completeren van de mechanische constructie. Wacht met het uitpakken van het zand tot het einde. De instructies en de uitleg lijken mij helder, zeker als u deze vooraf al uitgebreid hebt gelezen.  
Het aandraaien van sommige schroeven die direct en zonder moer in het PPMA worden aangebracht vereist een zekere handigheid: Aan de ene kant wordt in de handleiding geadviseerd om ze goed vast te draaien om speling te vermijden, en aan de andere kant wordt aanbevolen om ze niet te vast aan te draaien om barsten in het materiaal te voorkomen. Mensen die hier geen ervaring mee hebben kunnen hier zenuwachtig van worden.

Hoe gaan we dit aanpakken?

Geconfronteerd met een paar moeilijk draaiende schroeven, ben ik bij alle schroeven langzaam te werk gegaan: een stukje vastdraaien, dan weer losdraaien, weer vastdraaien, zonder onderbreking, waarbij de schroef, verwarmd door de wrijving, steeds verder in het transparante materiaal doordringt zonder dat er barsten ontstaan.  
Toen ik de ontwerpster van de kit hiernaar vroeg, bevestigde zij dat de keuze voor schroeven zonder fixatiemoer na uitgebreide tests van verschillende opties was gemaakt. Op grond van haar ervaring met PPMA heeft zij mij verzekerd dat zo gedurende lange tijd de beste stabiliteit van de pantograaf kan worden verkregen, en dus de grootste nauwkeurigheid van het spoor in het zand, omdat de armen van de pantograaf ondanks de trillingen goed vast blijven zitten.