De veeleisende industrie

Meer veldapparatuur maakt betere netwerken nodig. Deze apparaten vereisen ook passende elektronica en interfaces voor signaal-, gegevens- en vermogensoverdracht, evenals bescherming tegen ruwe omgevingscondities. Elektromechanische interfaces spelen hier een belangrijke rol. Deze zijn de sleutel tot verdere miniaturisatie en maken industriële apparaten betrouwbaarder en flexibeler. Vuil, trillingen, hoge temperaturen en elektromagnetische straling stellen echter hoge eisen aan elektronische componenten. Veel nieuwere board-to-board connectoren voldoen aan deze zware criteria. Versies met een raster van 0,8 mm en 1,27 mm zijn bijvoorbeeld vaak ideaal voor de interconnectie printplaten (PCB’s). Verticale varianten maken het voor fabrikanten van apparaten mogelijk om mezzanine, orthogonale of coplanaire PCB-combinaties te implementeren, waarmee een meer flexibele elektronische layout mogelijk kan worden.
 

Flexibiliteit op printniveau

Sommige van de nieuwere board-to-board connectoren kunnen stromen tot 1,4 A en spanningen tot 500 VAC aan. Deze zijn geschikt voor toepassingen met 12 tot 80 aansluitingen. Een ompoolbeveiliging is met name belangrijk bij compacte boardto-board connectoren, omdat daarmee schade aan de contactinterface tijdens het insteken wordt voorkomen en langdurig stabiele verbindingen in het apparaat worden gegarandeerd. Om die reden hebben de isolerende behuizingen van veel board-toboard connectoren een speciale geometrie die verkeerd-om insteken van male en female connectoren voorkomt.
 
Board-to-board-connectoren met dubbelzijdige contacten garanderen een optimale contactkracht, zelfs bij zware schokken tot 50 g. Dit robuuste ontwerp maakt ook tot 500 contactcycli (insteken/uittrekken) mogelijk zonder dat de elektromechanische stabiliteit verslechtert.
 
Niet-afgeschermde board-to-board connectoren met een 1,27mm-raster zijn geschikt zijn voor stapelhoogtes van 8...13,8 mm; voorgemonteerde female connectoren met flatcable kunnen ook draad-naar-board toepassingen mogelijk maken. Dan kunnen PCB’s op grotere afstand van elkaar worden gemonteerd. De compacte oplossingen met een klein 0,8mm-raster maken een highspeed gegevensoverdracht tot 16 Gb/s mogelijk. Afhankelijk van de toepassing en de gewenste mate van bescherming, zijn niet-afgeschermde versies en versies met laterale afschermingsmechanismen beschikbaar voor maximale gegevensintegriteit.
Sommige compacte board-to-board connectoroplossingen bezitten hermafrodiete contacten die stapelhoogtes van 6...12 mm mogelijk maken (hermafrodiete contacten: niet male, niet female, maar ‘gespiegeld’). Een ander nieuw ontwikkeld contactsysteem garandeert niet alleen een bijzonder hoge mechanische stabiliteit, maar maakt ook hoge toleranties bij de assemblage mogelijk. Deze connectoren met een 0,8mm-raster zijn binnen zekere grenzen bestand tegen scheef insteken. Hierdoor wordt een geringe offset tussen PCB’s mogelijk.


Figuur 2. Klein en betrouwbaar: board-to-board connectoren worden gebruikt voor de interconnectie van afzonderlijke printplaten.

Ga voor meer informatie en/of het aanvragen van een sample naar de website van Phoenix Contact:
www.finepitch.nl
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items