Tekst: Paul Berning, Product Development Engineer SCHURTER Electronics B.V.

Membraanschakelaars worden onder meer in de medische en industriële wereld veelvuldig toegepast. Dankzij het stof- en waterdichte membraan zijn de schakelaars geschikt voor gebruik onder omstandigheden waar andere typen schakelaars niet voldoen. Het is belangrijk dat de schakelaar perfect wordt afgestemd op de applicatie en de omgeving. Eén van de criteria is de EMC-norm, die de mate van elektromagnetische compatibiliteit aangeeft. SCHURTER Electronics is gespecialiseerd in het op maat integreren van membraanschakelaars in toepassingen, die voldoen aan de geldende EMC-richtlijnen.

Membraanschakelaars en hun invloed op EMC
Omdat de membraanschakelaar vaak aan de buitenkant van de behuizing van het product wordt geplaatst, functioneert deze als een antenne die radiofrequente energie (RF-energie) van de buitenwereld naar de elektronica in het product doorgeeft. De mate van emissie en de immuniteit voor storingen zijn vastgelegd in CE-normen. Vanuit het EMC-perspectief kan het product gezien worden zoals in het onderstaande diagram:


In de optimale situatie is de behuizing van metaal (geaard) en heeft deze een screeningsfunctie voor uitgestraalde RF-storingen.
 
EMC immuniteit
De RF-energie, die bij aanraking wordt doorgegeven aan de membraanschakelaars, kan via de aansluitkabels naar elektronische schakelingen in het product worden getransporteerd. Andersom kunnen stoorsignalen binnenin het product via dezelfde kabels naar de membraanschakelaars worden getransporteerd, waarna ze worden uitgestraald naar de omgeving. Door een common mode filter te plaatsen op alle geleiders die naar de membraanschakelaars gaan, worden deze stromen ‘geblokkeerd’. Een voorbeeld is te zien in het onderstaande diagram:


Het filter dient zodanig te zijn ontworpen dat het effectief is binnen een vooraf bepaald frequentiegebied. Dit is veelal product-specifiek.