Omdat membraanschakelaars zijn opgebouwd uit gelamineerde materialen, is het ook mogelijk een afschermlaag aan het ontwerp toe te voegen. Dit kan de ontvangst en uitstraling van ongewenste RF-energie verminderen. Dit scherm heeft echter één of meer specifieke verbindingen met een aarding of behuizing nodig om optimaal te presteren.


ESD immuniteit
Naast immuniteit voor RF-storingen moeten membraanschakelaars bestand zijn tegen hoge elektrische spanning als gevolg van statische ontlading of ESD (Electro Static Discharge). Als een dergelijke schakelaar door een vinger wordt bediend, kan een statische lading (soms tot 15kV!) een ontlading veroorzaken. In zo'n geval kan een korte en hoge stroom (spike) gevoelige elektronica binnen in het product bereiken. Dit kan leiden tot een storing of zelfs blijvende schade.
Storing of schade door ESD kan op twee manieren worden voorkomen: door elektrische lading te vermijden of, in het geval dat tóch een ESD optreedt, door de elektrische lading direct weg te leiden van kwetsbare circuits. Dat laatste is mogelijk door gebruik te maken van een soort beveiligingsscherm (guard). Deze afscherming moet dan wel met behulp van één of meer aparte geleiders doorverbonden zijn met bijvoorbeeld een veiligheidsaarde of metalen chassis.
 
EMC-assistentie door SCHURTER
SCHURTER ontwerpt en ontwikkelt in eigen huis specifieke membraanschakelaar-toepassingen voor opdrachtgevers in uiteenlopende markten. SCHURTER assisteert klanten bij het optimaliseren van hun ontwerp, zodat de uiteindelijke toepassing voldoet aan geldende EMC-eisen. Het engineeringlab van SCHURTER beschikt over eigen EMC-testinstrumenten om pré-compliance tests uit te voeren tijdens de ontwerpfase en bij de eerste prototypes. Een succesvolle pré-compliance test biedt een goede indicatie van de officiële CE-keuring.