Slimme robotarmen bewegen efficiënter

10 december 2013, 14:36
Slimme robotarmen bewegen efficiënter
Slimme robotarmen bewegen efficiënter

Een combinatie van algoritmen ontwikkeld door het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zorgt ervoor dat de armen van autonome robots efficiënter en voorspelbaarder naar een doel kunnen bewegen. De meeste algoritmen zoeken niet naar het ideale pad, maar kiezen een willekeurig pad waarbij geen botsingen plaatsvinden. Dit zorgt voor schijnbaar ongecoördineerde bewegingen voordat de robotarm een voorwerp beetpakt. Met het nieuwe algoritme beweegt de robotarm zich sneller en via een kortere weg op het doel af. Dit spaart energie en tijd, en komt bij mensen natuurlijker over.

Om het optimale pad te berekenen zouden eerst alle mogelijke paden moeten worden berekend, de paden waarbij botsingen met obstakels plaatsvinden moeten worden geëlimineerd, en vervolgens zou uit de overgebleven paden het ideale pad moeten worden gekozen. Bij een robot met een flink aantal vrijheidsgraden gaat dat veel te veel tijd kosten.
Het nieuwe algoritme kiest willekeurige punten op weg naar het doel, maar kijkt bij elk punt of er een kortere weg naar eerder geselecteerde punten mogelijk is. Hiermee wordt uiteindelijk een efficiënter pad bepaald.

De onderzoekers presenteren het nieuwe algoritme tijdens de IEEE International Conference on Intelligent Robots and Systems die van 25 tot 30 september 2011 in San Francisco wordt gehouden.

Meer info:
http://web.mit.edu/newsoffice/2011/smarter-robot-arms-0921.html

Foto: Sertac Karaman

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items