ELEKTOR-TV-SMARTSCOPE-novid
Automatisch gedecodeerd SPI-signaal.
In deze video bespreekt ontwikkelaar Riemer Grootjans verschillende krachtige functies van zijn SmartScope. Als eerste komt mobiel gebruik met een tablet aan de orde: hij visualiseert een 10 MHz blokgolf met synchronisatietriggering en equivalente tijdsbemonstering.

Een slimme, opvallende USB-scoop

Daarna demonstreert hij I²C-decodering met een meerkanaals temperatuursensorkaart die is verbonden met een laptop, waarbij de SmartScope werkt als een logic analyzer.
Verder komt SPI-decodering aan de orde, evenals het exporteren van opgenomen data en de arbitrary wave generator (AWG).

Gemakkelijke toegang tot FPGA

“Maar,” zegt Riemer: “Dat is nog maar het begin. Wat we oorspronkelijk wilden was de gebruikers in staat te stellen op een gemakkelijke manier toegang te krijgen tot een goedkoop FPGA-platform vanuit hun PC. De eerste fase was de SmartScope als een autonome toepassing die een gebruikersvriendelijke oscilloscoop en logic analyzer biedt. De tweede fase is nu het openstellen van alle functionaliteit. Daarmee kunnen mensen eigen VGL-programma’s implementeren en uploaden naar de SmartScope, waardoor hij van buitenaf te configureren wordt (LabVIEW, Matlab). Zo wordt het een ideaal gereedschap voor iedereen die wil experimenteren met een FPGA.”