Bij Software Defined Radio, ook bekend als SDR, gaat het om het moduleren en demoduleren van radiosignalen met software. In plaats van speciale elektronische schakelingen, zoals een mixer of demodulator, gebruikt SDR software. Natuurlijk is er enige hardware nodig om analoge signalen om te zetten in digitale en omgekeerd, maar dat is alles wat je nodig hebt. Deze video legt uit hoe je een softwaregedefinieerde FM-radio-ontvanger bouwt met een HackRF One als front-end en GNU Radio Companion voor de software.

Voordelen van SDR

SDR begrijpt elke modulatietechniek die je kunt bedenken, en meer. Dit betekent dat je met SDR niet alleen naar AM- en FM-radio kunt luisteren, maar dat je ook WiFi of Bluetooth kunt gebruiken of digitale TV of DAB of HAM-radio kunt decoderen. Wat je maar wilt.

Een tweede voordeel van SDR is dat je voor dit alles slechts één stuk hardware nodig hebt. Je hebt geen aparte FM-ontvanger en een Wi-Fi-ontvanger en een digitale TV-ontvanger en wat al niet meer nodig. SDR gebruikt hetzelfde front-end voor alles.

Ten slotte is veel SDR-gerelateerd materiaal open-source en open-hardware, gemaakt door een grote community van enthousiastelingen. Zij ontwerpen en publiceren schema's voor front-ends en ontwikkelen softwaretools en algoritmen voor SDR-toepassingen.

 

Hulpbronnen voor Software-Defined Radio (SDR)