STMicroelectronics heeft zijn tweede generatie afstandssensor voorgesteld, de VL53L0, die is gebaseerd op zijn succesvolle FlightSense-technologie. De sensor is geschikt voor gebruik in smartphones en tablets om snel afstandsmetingen te kunnen verrichten voor de ingebouwde camera, maar hij kan ook worden toegepast in robots, drones en wearables.

Ondanks de geringe afmetingen van 4,4x2,2x1 mm bevat de VL53L0 een VCSEL (Vertical Cavity Surface-Emitting Laser) laserbron die werkt op een golflengte van 940 nm, een SPAD (Single-Photon Avalanche Diode) lichtdetector en een microcontroller die de complete meetcyclus bestuurt en de afstandsberekening uitvoert. Dankzij het gebruik van een laser op 940 nm in combinatie met geïntegreerde infrarood-filters is de detector ongevoelig voor omgevingslicht en is de laser niet zichtbaar voor het menselijk oog.

De VL53L0 kan een volledige meting uitvoeren in één beeldraster (typ. minder dan 30 ms) bij afstanden boven 2 m. Met deze snelheid is het mogelijk om onmiddellijk scherp te stellen bij zowel video- als foto-burst-opnames, zelfs bij weinig licht of weinig contrast. De VL53L0-module is eenvoudig te gebruiken, de communicatie geschiedt via I2C en er is een volledig pakket van API's en documentatie beschikbaar voor een snelle en eenvoudige integratie van de sensor in een schakeling.