Sensors die afstanden meten met infrarood licht, zoals de Kinect van Microsoft, raken snel de kluts kwijt door infrarood licht in de omgeving. Binnenshuis moet vaak het licht worden gedimd en buitenshuis werken ze al helemaal niet. Onderzoekers van het Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) van het MIT hopen dit probleem te kunnen oplossen met een nieuw infrarood afstandsmeetsysteem dat bestaat uit een smartphone en een laser van 10 dollar. Het systeem werkt zowel binnen als buiten. 

De onderzoekers stellen zich voor dat mobiele telefoons met goedkope ingebouwde infrarode lasers in persoonlijke voertuigen zoals golfkarren en rolstoelen zouden kunnen worden ingebouwd om deze autonoom te maken. Er zou ook een versie van het systeem in kleine autonome robots kunnen worden ingebouwd, zoals de pakketbezorgings-drones van Amazon waarbij het gebruik van dure laser-afstandsmeters door de grootschalige inzet in onbekende omgevingen geen optie is.
Het prototype bevat de camera van een doorsnee mobiele telefoon en een standaard-laser-emitter van tien dollar.

In het voorgestelde systeem moet de uitgezonden lichtpuls wel lang genoeg aanhouden zodat de reflectie ervan altijd wordt gedetecteerd. Toekomstige smartphones zullen echter over een ‘global shutter’ beschikken waardoor al hun fotodetectors tegelijk worden uitgelezen. Dit zal het systeem in staat stellen om kortere lichtpulsen met hogere energie uit te zenden, waardoor het effectieve meetbereik wordt vergroot.