Cyrix MediaGX (bottom view)
Bron: Varun – Cyrix MediaGX (onderaanzicht)

Hete lucht, infrarood, verwarmingsplaat...

De video over het solderen van SMD ’s die we enkele maanden geleden plaatsten in deze rubriek bleek veel belangstelling te trekken. Ik had graag een vervolg geplaatst over het omgekeerde, het lossolderen van SMD ’s, maar ik ben er niet in geslaagd iets nieuws** te vinden over dat onderwerp. Bijvoorbeeld een interessante reparatievideo met die vervloekte SMD -componenten! Sommigen geloven zelfs dat het onmogelijk is om ermee te werken zonder specialistische gereedschappen. Voor anderen is het vervangen van een BGA een routineklus geworden. Een BGA is een chip met heel veel aansluitingen, die zich niet alleen aan de randen bevinden, maar waarvan de contacten zelfs in een matrix van miniscule soldeerballen onder het IC zitten (ball grid array).

Een ster in het foutzoeken op YouTube

We presenteren hier video’s over het (de)solderen van componenten om elektrotechnici over de drempel heen te helpen, die er ligt tussen hun enthousiasme en de aarzeling om aan de slag te gaan met geminiaturiseerde componenten. Toen ik aan het zoeken was vond ik toevallig, zoals zo vaak wanneer je iets over elektronica zoekt op YouTube, het kanaal van Mr Louis Rossman. Tegen hem mag je gerust “meneer” zeggen, dat is nog zwak uitgedrukt! Deze held van de binoculaire microscoop is tamelijk spraakzaam, soms arrogant en vaak erg direct. Hij is een ster in live reparaties op YouTube, en zijn video’s worden steeds langer. En hij doet geen moeite om de video’s te bewerken om ze te verkorten, want volgens hem vinden de kijkers die lange video’s juist prettig. Als u niet aandachtig zijn verhaal volgt, hebt u er niet zoveel aan. Het helpt niet om er een paar plaatjes uit te halen (al zijn die dan van uitstekende kwaliteit). Het loont de moeite om geduldig en aandachtig te luisteren. Er valt veel te leren. Als u ongeduldig bent, kunt u altijd vooruit spoelen.

Thermische camera of alcohol: de keuze is aan u 

Waarom is mijn keuze gevallen op de onderstaande video? Om te beginnen zien we de laatste tijd thermische camera’s voor bescheiden prijzen, deze staan bekend om hun nut bij reparaties. Volgens de fans maken ze het gemakkelijk om kortsluitingen te vinden, zelfs op ingewikkelde printen. De thermische camera laat zien op welke plekken er veel warmteontwikkeling is en dat is dus waarschijnlijk de plaats waar de kortsluiting zit. Is de resolutie van het thermische beeld voldoende? Kijk wat Meneer Rossman ervan denkt. Ook de andere reden voor deze keuze is te vinden in zijn video. Hij vergelijkt de resultaten van de camera met de methode waarbij gebruik wordt gemaakt van de vluchtigheid van alcohol, een oude truc van foutzoekers!
 

Als u geïnteresseerd bent in het foutzoeken in schakelingen met BGA ’s, kan ik ook de video van dezelfde auteur aanraden die is gewijd aan hersolderen van grafische processors ( GPU ’s). Die zijn gedurende lange tijd behoorlijk heet en dat is niet goed voor de verbindingen. Naar zijn mening is het meestal volkomen zinloos, omdat het eerder de interne verbindingen aan de chip zijn (de bonds), die zijn beschadigd dan het soldeerwerk aan de buitenkant!

 
Call
** U kunt zelf ook video’s voordragen voor deze rubriek, door me suggesties toe te sturen. Als u een interessante video tegenkomt over een onderwerp dat te maken heeft met elektronica, stuur me dan een mailtje met een YouTube-link en enkele woorden over waarom u die wilt delen met de lezers van Elektor. Bij voorbaat dank!