Thermoelektrische generator voor IoT-toepassingen

19 september 2016, 11:00
Thermoelektrische generator voor IoT-toepassingen
Thermoelektrische generator voor IoT-toepassingen
Bij IoT-apparatuur is de energievoorziening vaak een van de grootste struikelblokken. Onderzoekers van de North Carolina State University hebben een zogenaamde thermoelektrische generator ontwikkeld, die voldoende energie levert voor het voeden van wearable elektronica. De ontwikkelde prototypes wegen uiterst weinig en passen zich eenvoudig aan de vorm van het lichaam aan.

Een draagbare thermo-elektrische generator (TEG) maakt gebruik van het temperatuurverschil tussen het lichaam en de omgeving om energie op te wekken. De tot nu toe ontwikkelde versies leverden maar enkele microwatts per vierkante centimeter of ze maakten gebruik van stijve en omvangrijke koellichamen. De nieuwe technologie genereert tot 20 µW/cm2 en maakt geen gebruik van een koellichaam, waardoor zo'n generator licht en comfortabel is.

Het nieuwe ontwerp bestaat uit een laag thermisch geleidend materiaal dat rust op de huid en de warmte opneemt. Hierop bevindt zich een polymeerlaag die voorkomt dat de warmte wordt afgevoerd naar de omringende lucht. De opgenomen warmte wordt naar een centraal gelegen thermo-elektrische generator van één cm2 gevoerd, waarin ze wordt omgezet in elektrische energie. De resterende warmte wordt snel afgevoerd naar de lucht via een andere thermisch geleidende laag. Het hele systeem is slechts 2 mm dik en heel flexibel.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items