µTracer buizentester-kit, deel 3: een ‘software-interrupt’

11 mei 2017, 00:00
µTracer buizentester-kit, deel 3: een ‘software-interrupt’
µTracer buizentester-kit, deel 3: een ‘software-interrupt’

In deze korte reeks blogs doe ik verslag van mijn voortgang met de bouw en de ingebruikname van de µTracer 3+ curve-tracer voor elektronenbuizen van DOS4EVER. De vorige aflevering werd gepubliceerd in Elektor e-zine nr. 221. U kunt dit artikel hier vinden. Ik heb geen commerciële banden met DOS4EVER.


Welkom terug elektronenbuizen-liefhebbers! Ik ben blij dat u er weer bij bent om dit blog te lezen, dat hoog scoort op de lijst van best bekeken items. 

Uit de reacties van µTracer-gebruikers over de hele wereld blijkt duidelijk dat het project velen, en in het bijzonder de oudere en middelbare generaties, heeft geholpen om hun vrees te overwinnen om iets anders met een pc te doen dan e-mailen, surfen op het internet, lezen van het Elektor e-zine en thuisbankieren. De zorgen die het meest naar mij toe werden uitgesproken waren (a) mijn pc kan door die hoge spanningen worden beschadigd en (b) wat wordt er eigenlijk allemaal op mijn pc geïnstalleerd. 

In deze aflevering ga ik in op die tweede zorg, met een kort praktijkverslag van de installatie van de projectsoftware op mijn kantoor-pc, een Dell-nog-wat met Windows 7. De eerste zorg is hardware-gerelateerd en komt in een aparte aflevering van het blog aan de orde, waarin we de µTracer gaan inschakelen. 
U vraagt zich misschien af waarom ik niet verder ga met het solderen van onderdelen of met andere delen van de montage van het board zoals ik in deel 2 aankondigde. Dit komt door de verhuizing van de kernteams van Elektor naar een nieuw onderkomen in Aken. Samen met collega-redacteur Jens en de collega’s van het lab ben ik onze apparatuur en onderdelenvoorraad aan het inpakken voor de reis naar het zuiden. 

Murphy op de verbinding

Omdat ik niet verder kon gaan met solderen, besloot ik om voor deze aflevering van het blog stap voor stap door de installatie van de µTracer-software te gaan om eventuele knelpunten te kunnen signaleren.

Hoewel Elektor House een middeleeuws kasteel is, beschikt het over een 200 mbit/s (download) / 40 mbit/s (upload) DSL-verbinding met het internet, waardoor de indruk wordt gewekt dat het downloaden van de µTracer-software (de graphical user interface, GUI) binnen twee muisklikken en een slok koffie gebeurd is. Toen ik echter op www.dos4ever.com op het plaatje van de µTracer klikte en vervolgens op Downloads en daarna op GUI, werd ik geconfronteerd met de volgende melding: 
Ik had deze nog nooit eerder gezien, maar uit overleg met onze IT-specialist Diane bleek dat Elektor’s firewall te streng was voor www.dos4ever.com. Vijf minuten later was de site ‘ge-whitelisted’ oftewel ontdaan van iedere verdenking. 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items