Omdat ik benieuwd ben hoe ik de installatie zo snel mogelijk zou kunnen uitvoeren, zoals sommigen onder u met weinig interesse voor pc’s ook zouden willen doen, koos ik er vervolgens voor om de ‘GUI 3.11 executable only’ versie eens te downloaden in de hoop om binnen een paar minuten een direct uitvoerbare versie van het programma te hebben, inplaats van een complete installatieprocedure te moeten volgen. De download van het zip-bestand ‘uTrace_v3p11_10_12_2014_exe.zip’ ging goed, evenals het uitpakken op mijn lokale harde schijf. Maar bij het uitvoeren van het .exe-bestand werd ik opnieuw geconfronteerd met een foutmelding, deze keer van de µTracer-installer: 

In een paragraaf onder de download-opties geeft Ronald Dekker advies hoe u om moet gaan met waarschuwingen over ontbrekende .ocx-componenten zoals mscomm32.ocx en comdlg32.ocx. Hij geeft aan dat deze vereist zijn voor respectievelijk de seriële communicatie tussen de µTracer en de pc, en de bestandenbrowser. Kennelijk bevinden deze zich alleen op uw pc als u gebruik maakt van Visual Basic 6 in combinatie met een aantal .dll-bestanden. Er wordt ook een workaround beschreven: Gebruik een wizard in het Visual Basic pakket om alle ontbrekende bestanden aan te vullen en stel een compleet .cab-bestand (cabinet) samen dat het .exe-bestand bevat plus alle vereiste .ocx- en .dll-bestanden. Ik vertelde mijn lab-collega’s over deze hobbel en mijn vrees dat sommige pc-nieuwkomers op dit punt de weg kwijt zouden raken. Zij gaven mij een duidelijk advies: Vergeet dit, ga voor het volledige installatiepakket! Niettemin, kudos voor Ronald voor de beschrijving van de workaround voor diegenen die beslist de executable-only-variant willen draaien. 

Deze kant op

Na deze kleine omweg in de verbazingwekkende wereld van de driver-, dll-, ocx-, zip- en cab-bestanden die kennelijk nodig zijn om software op een pc te laten draaien, keerde ik terug op mijn schreden en ging voor de volledige download van µTracer GUI versie 3.11. Na het downloaden en uitpakken van het .zip-bestand vond ik op mijn harddisk – in een map met de naam ‘uTracer’ - de volgende drie bestanden:
 

Kort samengevat: Het kleine setup.exe-bestand zal het script in setup.lst uitvoeren en hierbij gebruik maken van de data in het grote bestand utracer_3p11.cab. Opnieuw alleen uit nieuwsgierigheid, en omdat ik wilde weten waar gebruikers problemen zouden kunnen ondervinden, opende ik setup.lst met Wordpad: 
 


Inderdaad een script, met aan het eind een opvallend gereserveerd gedeelte waar ervaren gebruikers hun persoonlijke aanpassingen kunnen plaatsen. Dit gebied, gevuld met ‘xxx...’ is hierboven weggelaten.