Inspiratie vastleggen of frustratie creëren?

12 mei 2017, 01:00
Inspiratie vastleggen of frustratie creëren?
Inspiratie vastleggen of frustratie creëren?
Omdat inspiratie overal kan toeslaan kunt u er maar beter op zijn voorbereid, en daarom hebben Arrow en Cadence de handen ineengeslagen om ons een gratis cloud-gebaseerde versie van het beroemde OrCAD Capture tool te bieden, waarmee u schema’s kunt vastleggen wanneer u er zin in hebt en waar u ook bent, als u maar toegang hebt tot een tablet, telefoon of pc met een goede internetverbinding. 

Citaat van de website: “Dit is het echte werk, niet een-of-ander halfbakken tekentool van een bedrijf waar u nog nooit van hebt gehoord. Dit is hetzelfde OrCAD Capture waar iedereen al jarenlang gebruik van maakt.” 

Oké, ik heb het dus even vijf minuten uitgeprobeerd (ik ben wat ongeduldig van aard). Eerst een account aanmaken, wat erg eenvoudig gaat, en dan kijken of het mogelijk is om een ontwerp op mijn pc op te slaan. Nee? Dus de gebruikers zullen hun ontwerp opnieuw moeten maken als ze meer willen dan alleen maar een onderdelenlijst van Arrow? Dat is dan niet echt handig, niet?

Eens even in de Help kijken. Die is erg beknopt en er staat niets in over het lokaal opslaan van een ontwerp; alleen opslag in de cloud wordt ondersteund. Hier vinden we ook een korte opsomming van andere beperkingen waaruit we kunnen opmaken dat OrCAD Capture Cloud in feite identiek is aan OrCAD Capture Lite. “Dit is hetzelfde OrCAD Capture waar iedereen al jarenlang gebruik van maakt.”  Het zal wel...

De introductievideo vertelt ons dat ieder onderdeel uit de gigantische Arrow-catalogus in OrCAD Capture Cloud kan worden gebruikt, maar dit is natuurlijk niet het geval. Zoeken naar een onderdeel levert een heleboel informatie over dat onderdeel op, en dat is prima, maar klikken op de Place-knop levert in de meeste gevallen de volgende melding op: “Onderdeelsymbool niet beschikbaar op Arrow-server”. Dit valt te verwachten, maar haalt wel de snelheid uit het proces van even snel je inspiratie neerpennen.

 
Zoals je kunt verwachten is niet ieder onderdeel uit de Arrow-catalogus beschikbaar in OrCAD Capture Cloud.

Ik vind dit soort tools erg frustrerend. Ze beloven een heleboel, maar uiteindelijk is het alleen maar tijdverspilling. Kort samengevat: Voor mij zijn voorlopig pen en papier (ieder stuk papier) de beste manier om mijn inspiratie vast te leggen (zonder dat ik iemand mijn e-mailadres hoef te geven [Ja, ik weet dat je een nep-adres kunt gebruiken]).

Ook andere onderdelenleveranciers proberen, of hebben geprobeerd, om in ruil voor een ontwerptool uw e-mailadres te pakken te krijgen. U bepaalt zelf of u ze wilt gebruiken of niet. Kijk maar eens naar SchemeIt van DigiKey, MultiSIM Blue van Mouser of DesignSpark PCB van RS Components (dit is overigens een echt goede tool). AVNET (eigenaar van Farnell/element14) heeft geen tool meer sinds Cadsoft (Eagle) door AutoDesk werd gekocht. 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items