Een diode die uit één molecule bestaat

12 mei 2017, 14:52
De diode-molecule tussen elektroden van goud en van silicium. Illustratie: I. Díez-Pérez
De diode-molecule tussen elektroden van goud en van silicium. Illustratie: I. Díez-Pérez
Het is onderzoekers van de Universiteit van Barcelona gelukt om een diode te ontwikkelen die uit slechts één molecule met een afmeting van 1 nm bestaat, die zich tussen elektroden van goud en van silicium bevindt en over goede gelijkrichtende eigenschappen beschikt.
 
De wedloop om steeds kleinere structuren in de elektronica te creëren is ondanks natuurkundige grenzen en de aanname dat de wet van Moore binnenkort niet meer zal gelden, nog steeds in volle gang. Volgens projectleider en tevens lid van het IBEC (Bioengineering of Catalonia) Ismael Díez Pérez is dit het begin van een nieuw miniaturiseringstijdperk waarin afzonderlijke moleculen als actieve componenten kunnen worden gebruikt.
 
De onderzoeksresultaten werden in het tijdschrift Nature Communications gepubliceerd. Voor deze diode werd een organische molecule tussen twee nanoelektroden geplaatst, waarbij het actieve deel slechts 1 nm is. De zo verkregen diode is niet alleen veel kleiner maar ook veel efficiënter dan de gebruikelijke uitvoeringen. Het zou mogelijk moeten zijn om biljoenen van deze diodes in één enkele chip onder te brengen. De verhouding tussen de stromen in beide richtingen bedraagt 4000:1. Dit komt overeen met de eigenschappen van aanzienlijk grotere diodes. Op dit moment wordt er aan gewerkt om deze verhouding verder te verbeteren en halfgeleiders die uit één molecule bestaan beter geschikt te maken voor praktische toepassingen. 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items