UT-onderzoekers testen stroomnet met pizzaovens

13 april 2015, 22:00

Hoeveel belasting kan een elektriciteitsnet eigenlijk aan? Die vraag stond centraal in een bijzondere test in Lochem vorige week, waaraan onderzoekers van de Universiteit Twente meewerkten. Twintig bewoners kregen de opdracht een pizza te bakken in hun elektrische oven, terwijl de elektrische auto voor de deur stond te laden. Na een uur raakte het net overbelast en viel de stroom op een deel van het netwerk uit. Het was voor het eerst in Nederland dat de stroomvoorziening op deze manier werd getest.

UT Pizzaoven
De onderzoekers aan het werk

Het capaciteitsvraagstuk wordt in de toekomst steeds belangrijker, bijvoorbeeld door de opkomst van elektrische auto’s: de Rijksoverheid streeft naar 1 miljoen elektrische auto’s in 2025. Ook wordt de levering van elektriciteit complexer door nieuwe (kleine) bronnen van energieopwekking en verschillende methoden van energieopslag.

De test in Lochem, waarmee de verwachte situatie in 2025 werd nagebootst, toonde aan dat er een serieus probleem ontstaat als een deel van de wijkbewoners ’s avonds met een lege accu thuiskomt en de auto wil opladen, en dan ook nog wil koken op het inductiefornuis. Dat vraagt dat we in de toekomst op lokaal niveau een betere match tussen vraag en aanbod moeten faciliteren. Een goed voorbeeld zijn slimme autoladers die zich aanpassen aan het aanbod en beschikbare transportcapaciteit op het netwerk, en daarbij meewegen wanneer de auto weer moet worden gebruikt.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items