Accelerometers hebben hun plaats gevonden in allerlei toepassingen en apparaten zoals smartwatch, smartphone en tablet, zodat die automatisch kunnen ontwaken of het display draaien. Maar de ene accelerometer is de andere niet; die in uw smartphone is waarschijnlijk niet zo nauwkeurig als de nieuwe AXO215.

Deze nieuwe sensor is ontwikkeld door Tronics. De werking is gebaseerd op het “In-plane Force-rebalance”-principe, dat veel wordt toegepast bij het ontwerp van nauwkeurige versnellingsopnemer. Dit principe maakt gebruik van een opgehangen proefmassa, waarvan de bewegingen worden gecompenseerd met elektrostatische krachten. In feite gaat het dus om een teruggekoppeld systeem, dat de proefmassa op zijn plaats probeert te houden. De spanning die nodig is om de elektrostatische kracht te compenseren is recht evenredig met de versnelling.

De gesloten-lus-configuratie heeft een niet-lineariteit van minder dan 0,05%. De AXO215 van Tronics heeft een bereik van 15 g en een ultra-laag ruisniveau van 15 µg/√Hz. Het 24-bits digitale outputsignaal heeft een offset-instabiliteit van slechts 3 µg en een trillingsbestendigheid van 7,3 g(rms). Er is een volledig Arduino M0 compatibele evaluatieversie verkrijgbaar voor wie er eens mee wil experimenteren.

Foto: TDK (= Epson = Tronics)