Vitale functies van het lichaam monitoren met RFID tags

15 januari 2018, 20:09
RFID tag voor het monitoren van de hartslag, bloeddruk of ademfrequentie. (Cornell University)
RFID tag voor het monitoren van de hartslag, bloeddruk of ademfrequentie. (Cornell University)
Geen bezoek aan een arts is compleet zonder een bloeddrukmanchet die uw arm half afknijpt of een koude stethoscoop op uw borst. Maar wat als uw vitale functies worden verzameld zonder fysiek contact als u in de wachtkamer bent of comfortabel in uw eigen huis?

De ingenieurs van de Cornell University (VS) hebben een methode ontwikkeld voor het verzamelen van de bloeddruk, hartslag en ademfrequentie met behulp van goedkope RFID tags. De tags meten mechanische beweging door radiogolven uit te zenden die refecteren op het lichaam en de interne organen. Deze worden vervolgens gedetecteerd door een elektronische lezer die de gegevens verzamelt die in de kamer staat.

Het systeem werkt als een radar, volgens Edwin Kan, hoogleraar elektro- en computertechniek. Maar in tegenstelling tot de meeste radarsystemen die uitsluitend radiogolven gebruiken om bewegingen te meten, integreert Kan 'near-field coherent sensing (NCS)', wat beter is bij het sturen van elektromagnetische signalen in lichaamsweefsel. Hierdoor kunnen de tags beter interne lichaamsbeweging meten zoals de hartslag of het pulseren van bloed onder de huid.

De tags worden gevoed door elektromagnetische energie die door een centrale lezer wordt geleverd. Omdat elke tag een unieke identificatiecode (ID) heeft die het met zijn signaal uitzendt, kan men tot 200 mensen tegelijkertijd monitoren met slechts één centrale lezer.
"Iedereeen die binnenkomt in een emercency room kan deze tags dragen door deze in hun broek- of borstzak te stoppen. De vitale functies van iedereen worden gecontroleerd en de hulpverleners weten precies bij welke persoon de meting behoort," aldus Kan.

Het paper is in Nature Electronics gepubliceerd. 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items