Voorjaarsschoonmaak met Bob Widlar

19 april 2016, 21:42
Jawel, het is weer lente! Tijd voor de grote schoonmaak. En er is eigenlijk geen smoes te bedenken waarom uw elektronica-werkplek zou moeten worden uitgezonderd van de heilzame werking van een stofzuiger, een beetje water en een mild schoonmaakmiddel. Misschien kunt u zelfs eens een venster openen (niet op de PC) en wat frisse lucht binnen laten. Houd daarbij de vuilnisbak bij de hand... en Marktplaats!

In het voorjaar willen we een frisse start maken. Alles wat vuil, rommelig of wanordelijk is, moet aan de kant. Wij als elektronica-hobbyisten zullen moeten accepteren dat onze activiteiten bij de geliefde werkbank door veel buitenstaanders worden beschouwd als wanordelijk en ongestructureerd. Dat is natuurlijk vooral onwetendheid, want wij zijn toch de stuwende krachten achter de innovatie? Maar het is wel erg gemakkelijk om achterover te leunen achter een rommelige werktafel en te roepen dat “uit orde geen creativiteit voortkomt” of een andere tegeltjeswijsheid aan te roepen. Als u besluit om de voorjaarsschoonmaak toe te passen op uw hobby, doe het dan voor uzelf en geniet van de voordelen die het biedt. Er zijn voordelen genoeg, zoals… meer ruimte voor dat nieuwe project, terugvinden van verloren gewaande componenten in allerlei hoeken en gaten (en in de stofzuiger), of anderen blij maken met de dingen die u wilt wegdoen.

Ik zou ook aanbevelen om dingen te Widlarizeren. Jarenlang gebruikte ik dezelfde componenten steeds opnieuw voor het bouwen van mijn experimentele schakelingen. Dezelfde TO-3-vermogenstransistor kwam terug in bijna alle voedingsschakelingen die ik bouwde. Jaren later ontdekte ik op een regenachtige namiddag dat de gelijkspanningsversterking van het ding 70% lager was dan gespecificeerd en dat hij een enorme lekstroom had. Dat verklaarde veel problemen die ik de laatste tijd had gehad. Ook veel van mijn 1 watt-weerstanden bleken ruim buiten de tolerantiegrenzen te vallen. Ik raad u aan om alle verdachte componenten zorgvuldig te vernietigen, puur om te voorkomen dat u later tijd verspilt aan het zoeken naar de oplossing voor problemen die alleen worden veroorzaakt door slechte onderdelen.


Robert (‘Bob’) Widlar (1937-1991), genie met analoge IC’s en even excentriek en bezielend als Bob Pease, kan ons tot voorbeeld dienen. Widlarizeren van onderdelen is heel eenvoudig. Bob Pease heeft het eens beschreven als “Leg het [verdachte onderdeel] op de bankschroef en sla erop met een hamer, totdat het in heel kleine stukjes is gebroken, zo klein dat je ze niet eens van de vloer hoeft te vegen. Dat geeft een goed gevoel. En je weet zeker dat dat onderdeel je nooit meer zal ergeren. Dat is geen onzin, want soms leg je een slechte potmeter of een defecte condensator aan de kant en bouw je hem een paar maanden later toch weer in in een nieuwe schakeling. Dan verspil je opnieuw tijd. Als je iets WIDLARISEERT, zal dat niet gebeuren. En de overleden Bob Widlar is de man die me dat heeft geleerd.”
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items