Printplaten vormen de basis van moderne elektronica. Ze komen overal vandaan en worden gemaakt onder allerlei omstandigheden. Een bezoek aan een printplaat fabrikant geeft u een kijkje achter de schermen.

De totale PCB-markt wordt ingeschat op $ 79 miljard in 2024. De grote spelers zijn bedrijven als Jabil Inc., Plexus Corp. of Benchmark Electronics. Grote producenten, die te groot zijn voor hobbyisten zoals wij, die prototyping, kleine oplages en doe-het-zelfprojecten doen. U bent misschien meer bekend met PCBway en JLC (China), of Eurocircuits (EU) en OSHpark (VS). Ze leveren allemaal PCB’s en assemblage tegen redelijke prijzen bij een kleine productie. Ze hebben ook allemaal een website om uw ontwerp naar te uploaden en een bestelling te plaatsen. We hebben ze vast allemaal wel eens gebruikt. 
 

Fabrieksarbeiders

Over het algemeen zijn de arbeidsomstandigheden en de milieubescherming waarschijnlijk het beste geregeld in de EU. Er kunnen echter grote verschillen zijn tussen de landen. Je kunt beter in een fabriek in Duitsland werken dan in Hongarije, want in Duitsland wordt meer dan het dubbele minimumloon betaald. Er is dus nog wel ruimte voor verbetering.

In de Verenigde Staten zijn de rechten van werknemers goed, maar niet geweldig. Fabrieksarbeiders vinden daar tegenwoordig hun weg naar vakbonden om collectief eisen te stellen om te voorkomen dat men onderbetaald en overbelast wordt, en te vragen om 'benefits' zoals gezondheidszorg en betaald verlof. Oregon blijkt dan de beste en North Carolina de slechtste staat om in te werken uitgaande van de hoogte van de lonen, de bescherming van werknemers en het recht om zich te organiseren.

China heeft een veeleisende 9-9-6 (9:00 tot 21:00, zes dagen per week) werkcultuur in het hele land. Men staat alleen door de staat gerunde vakbonden toe en doet enigszins aan milieubescherming. Er zijn arbeidsrechtelijke wetten die zaken als gezondheidszorg, werkloosheidsuitkeringen en een zwangerschapsverlof van drie maanden regelen. Voor fabrieksarbeiders met een flexibel contract kan het verkrijgen van deze rechten echter problematisch zijn. Vrouwen vertegenwoordigen het grootste deel van het fabriekspersoneel, maar krijgen minder betaald en maken niet echt carrière.

Shenzhen-stijl

We bezochten de printplaat fabriek van DirtyPCBs. Ze "begonnen als een grapje" door met de goedkoopste en snelste manier te komen om prototypes voor Open Hardware hackers te maken. Inmiddels maken ze gebruik van verschillende printplaat fabrieken in Shenzhen die ze allemaal persoonlijk hebben doorgelicht. Binnen de elektronica-ecologie van Shenzhen zijn bijna alle fabrieken gericht op Shenzhen zelf. Toen we met hen meegingen zag ik 'oudjes', met de bijna verplichte sigaret in hun mondhoek, die vaten met chemicaliën vastpakten met in feite slechts huishoudhandschoenen. Maar dezelfde fabriek had ook arbeiders die in persoonlijke beschermingsmiddelen tussen de machines liepen, en veel ruimtes (maar niet allemaal) hadden goede ventilatie. Geproduceerd afval werd ingezameld in gesorteerde bakken. Dit was een paar jaar geleden, en de werkomstandigheden in Shenzhen zijn sindsdien verder verbeterd, behoudens wat COVID-19 tegenslag.

Na het bezoek aan andere fabrieken, hebben we de neiging om te stellen dat het een allegaartje is. De arbeidsomstandigheden zijn weliswaar beter dan je zou verwachten, maar niet gelijk aan wat bij ons de standaard zou zijn. Er is dus werk aan de winkel.

Noot van de redactie: Elektor werkt samen met Eurocircuits bij het aanbieden van de Elektor PCB Service.


Over de auteur

Priscilla Haring-Kuipers schrijft over technologie vanuit een sociaalwetenschappelijk perspectief. Ze is vooral geïnteresseerd in technologie die het goede in de mensheid ondersteunt, en een fervent aanhanger van effectonderzoek. Ze heeft een MSc in mediapsychologie en maakt This Is Not Rocket Science waar. 


WEEF 2022

WEEF 2022

Het World Ethical Electronics Forum (WEEF), dat gepland staat voor november 2022, zal voortbouwen op het momentum van het evenement van vorig jaar, waar Elektor technici en andere opinieleiders ethiek en duurzame ontwikkelingen bespraken. De komende maanden zal Elektor tot nadenken stemmende, ethische artikelen, interviews en peilingen publiceren. Bezoek de WEEF 2022 website voor meer informatie. 

Vertaling: Marc Gauw