WiFi-netwerken zijn tegenwoordig overal: in huis, op kantoor, in de stad. Daarmee is het mogelijk om verbindingen te leggen tussen smartphones, PC's, laptops, tablets, printers en nog veel meer, zonder dat de betrokken apparaten zijn aangesloten op een GSM-netwerk. Helaas gebruiken WiFi-netwerken een behoorlijke hoeveelheid energie.

Een team wetenschappers van de Universiteit van Washington heeft een systeem ontwikkeld waarmee WiFi-verbindingen kunnen worden gemaakt met een vermogen dat 10.000 keer lager ligt dan bij conventionele netwerken. Het "Passive Wi-Fi" systeem gebruikt zelfs 1000 keer minder energie dan energiezuinige communicatiesystemen zoals Bluetooth Low Energy en Zigbee.

Bij de nieuwe techniek zijn de analoge en digitale functies van elkaar gescheiden, aangezien vooral de analoge secties veel energie verbruiken. De analoge vermogensintensieve functies worden nu ondergebracht in een enkel apparaat in het netwerk, dat is aangesloten op het lichtnet. Een array van sensoren produceert WiFi-pakketjes met heel weinig vermogen met behulp van digitale schakelaars. Bij de experimenten behaalden de wetenschappers  afstanden tot 30 m, met datasnelheden tot 11 Mbit/s.