Windenergie opslaan in een enorme redox-flow-accu

23 februari 2017, 09:00
Windenergie opslaan in een enorme redox-flow-accu
Windenergie opslaan in een enorme redox-flow-accu
Bij het Duitse Fraunhofer Institute for Chemical Technology (ICT) wordt een 100 m hoge windturbine opgericht. Als de bouw is afgerond, kan het testen van één van de grootste accu’s in Duitsland gaan beginnen.

Het ICT werkt aan een grote redox-flow-accu in het zogenaamde RedoxWind-project. Het is de bedoeling om windenergie op te slaan in deze accu. De accu heeft een vermogen van 2 MW en een capaciteit van 20 MWh en is dus krachtig genoeg om een dorp tien uur lang van stroom te voorzien. In een fabriekshal op het testterrein in Pfinztal in Baden-Württemberg staan tanks van 45.000 liter voor het opslaan van elektrische energie in vloeibare elektrolyten.

De tanks hebben geduldig staan wachten op de aankomst van de speciaal gebouwde windturbine. De wetenschappers van het ICT zijn minder geduldig. Ze zijn dit project al jarenlang aan het voorbereiden. En nu komen dan eindelijk grote vrachtwagens aan met de onderdelen voor de windturbine die 2 MW moet gaan leveren. Als de turbine met zijn rotor met een diameter van 82 m overeind staat, kunnen ze eindelijk aan de slag met het systeem.

Industriële schaal
Energie opslag is de ontbrekende schakel voor de overgang naar hernieuwbare energie. Het is een noodzakelijk onderdeel voor het op grote schaal integreren van energiebronnen die niet altijd kunnen werken, zoals wind- en zonne-energie, in het energienet. Met het RedoxWind-project bouwt het ICT een generator/opslag-eenheid die kan bijdragen aan het op elkaar afstemmen van de vraag en het aanbod van energie. Het systeem kan ook standalone werken in afgelegen gebieden.

Het doel van het RedoxWind-project is tweeledig: opschalen van de redox-flow-accutechnologie zodat deze accu’s kunnen worden gefabriceerd op industriële schaal. En ten tweede: het aanpassen van de windturbine om de optimale configuratie te vinden voor het werken met deze accu. De accu wordt rechtstreeks verbonden met het gelijkspanningscircuit van de turbine. Vergeleken met een verbinding met het elektriciteitsnet spaart dat een extra omzettingstrap uit en reduceert het de voor het project benodigde investering.
Afbeelding door Ad-liftra. CC BY-SA 3-0-licentie.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items