Xbox technologie in de operatiekamer

10 december 2013, 14:36
Xbox technologie in de operatiekamer
Xbox technologie in de operatiekamer

Technici van Siemens Healthcare en Corporate Technology hebben de Xbox-technologie van Microsoft zodanig aangepast dat in de toekomst een chirurg tijdens een operatie de röntgenbeelden van zijn patiënt doormiddel van hand- en armbewegingen zal kunnen wisselen. Ook kan er op details worden ingezoomd en kunnen driedimensionale beelden van verschillende kanten worden bekeken. Op dit moment is het veel moeilijker om de monitoren te bedienen, omdat de leden van het operatieteam vanwege het infectierisico alleen operatie-instrumenten mogen aanraken, en geen andere objecten.

 

Het systeem is gebaseerd op het Kinect-concept van de Xbox waarbij de omgeving wordt belicht met een infrarood-puntenpatroon dat vervolgens door een camera wordt gelezen. De software kan uit deze driedimensionale puntenwolken personen in de ruimte identificeren en hun bewegingen herkennen. Het originele systeem is echter niet bedoeld om langzame precieze handbewegingen om te zetten in exacte commando’s. Daarom hebben de technici algoritmes ontwikkeld die in de puntenwolk eerst de handen van de chirurg detecteren en vervolgens de bewegingen ervan registreren zonder in verwarring te raken door de aanwezigheid van andere personen in de ruimte. Ook zijn de vereiste commando’s gedefinieerd zoals het spreiden van de handen om een gedeelte van een beeld te vergroten.

 

Na succesvolle prototype-tests zal de technologie in twee ziekenhuizen onder semi-realistische omstandigheden (dat wil zeggen: zonder patiënten) worden getest.

 

Meer info:
www.siemens.com

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items