De makers van Basic For Android (B4A), Anywhere Software, claimen dat hun product “alle functionaliteit bevat die nodig is om snel alle soorten Android-apps te ontwikkelen. B4A wordt gebruikt door tienduizenden ontwikkelaars uit de hele wereld, inclusief bedrijven zoals NASA, HP en IBM . In combinatie met B4 kunt u nu gemakkelijk toepassingen ontwikkelen voor zowel Android als iOS.”
NASA, IBM , toe maar! B4A is een prima product, maar Anywhere Software kan wel wat hulp gebruiken bij het aansporen van beginners om hun Androids te programmeren. En dat is precies wat Elektor’s topauteur Dogan Ibrahim doet met zijn nieuwste boek.
Jazeker, beste Elektor-lezers… de proefversie van Basic For Android (B4A) is gratis! En met dit boek kunt u gebruik maken van alle mogelijkheden, zonder een cent uit te geven! Alleen professionals en gesponsorde studenten hoeven te overwegen om B4A te kopen.


 

De projecten

In tegenstelling tot eerdere boeken van Dogan Ibrahim die ik heb gereviewd, zoals Programming with 32 Nucleo Boards, zijn de projecten nu ingedeeld in categorieën en hebben ze een toenemende moeilijkheidsgraad. Dat heeft geleid tot een logische en heel educatieve structuur en maakt het boek een bron van ideeën met verschillende niveaus van complexiteit, zodat er ook onderwerpen zijn waar een beginner zich zeker genoeg bij kan voelen om mee van start te gaan.
Hoofdstuk 7 gaat bijvoorbeeld uitsluitend over het programmeren van dingen die draaien op een Android-smartphone, dus zonder andere computersystemen. Begin bij het begin! Zoals in al zijn boeken over microcontrollers en programmeren, handhaaft de auteur een strikte, leerboek-achtige structuur voor elk project, ongeacht de complexiteit, van het laten knipperen van een LED tot en met UDP-verbindingen. De vaste onderdelen zijn:
  • Projecttitel
  • Projectbeschrijving
  • Doel van het project
  • Blokschema van het project (indien van toepassing)
  • Elektrisch schema van het project (indien van toepassing)
  • Opbouw van het project (indien van toepassing)
  • Programmalisting voor het project
  • Programmabeschrijving
  • Extra werk (optioneel)

Hier blijkt duidelijk Dogan Ibrahim’s lange ervaring als technisch auteur, instructeur, lector en maker van curricula. Alle projecten in het boek zijn door hemzelf uitgeprobeerd en getest en hij reageert zowel op verzoeken om hulp als op kritiek.