STMicroelectronics heeft een luxeprobleem: één van de sterke factoren die gebruikers ervan weerhouden om te kiezen voor microcontrollers van STMicroelectronics was altijd dat er teveel keuzemogelijkheden waren! Sommige mensen vinden dat boeiend en zien het als een teken van voortdurende technologische vooruitgang, maar anderen twijfelen voortdurend welke ‘STM32’-chip of -board nou de beste is voor de toepassing die ze in gedachten hebben. Eerlijk gezegd zou je al gauw de tel kwijtraken met al die ARM- en ARM-Cortex-processors van STMicro.

Je ziet door de (ST)-microcontrollers het bos niet meer
Dat is precies het probleem dat auteur Dogan Ibrahim oplost in het eerste hoofdstuk van zijn boek. In minder dan 20 pagina’s slaagt hij erin om het eerste overzicht van Nucleo-boards te geven dat ik verhelderend vond in plaats van verwarrend of overdreven gedetailleerd zoals de publicaties van STMicroelectronics zelf. De belangrijkste groepen zijn:
  • Nucleo-32
  • Nucleo-64
  • Nucleo-144

De ontwikkelboards in elk van die drie klasse worden kort beschreven en vergeleken, vooral waar het gaat om energieverbruik, snelheid en prijs. Sommige van deze boards zijn Arduino-compatibel wat ze misschien aantrekkelijker maakt voor beginners. De auteur weet in een paar pagina’s helder uit te leggen dat we een onderscheid kunnen maken tussen drie klassen: de eenvoudige STM 32 L-processors, de Cortex M0+, M3 en M4 in het middensegment en van de Cortex M3, M4 en M7 in de topklasse, allemaal op het Nucleo-platform.

Uiteindelijk komt hij tot een keuze voor de Nucleo L476RG ontwikkelboard die overal in het boek wordt gebruikt. Jammer genoeg geeft hij weinig technische argumenten over waarom hij juist voor dat board heeft gekozen. Met een totaal van 1 Mbyte aan Flash/ RAM -geheugen is de ‘476 het topproduct in de Nucleo-64-serie. Het is een 64-pens ultra-low power-board met ST Morpho en Arduino-I/O-connectors. Het bovenste gedeelte van de kaart (in de foto) bevat het “ST Link”-circuit, dat in feite hetzelfde is bij alle Nucleo-ontwikkelboards. Het kan worden losgenomen, maar dan kunt u het systeem niet meer voeden via de mini- USB -poort.

Tip van een insider

STMicroelectronics heeft een krachtig promotioneel verdelingssysteem voor hun ontwikkelkaarten. Dat is zó krachtig, dat het u moeite zal kosten om een evenement als embedded wereld of electronica te verlaten zonder “iets met STM32” of Nucleo in uw tas.