Dat geldt niet voor Programming with STM32 Nucleo Boards. De softwarevoorbeelden zijn gemakkelijk te downloaden als u de ondersteunings- en informatiepagina over het boek eenmaal hebt gevonden: www.elektor.nl/programming-with-stm32-nucleo-boards waar u een vetgedrukte rode tekst “download software” aantreft. Dat is de link om de software mee te downloaden.



U krijgt dan een enorm (283 MB) bestand met de naam ‘Programs STM32 Nucleo Book.zip’. Als u dat uitpakt, vindt u alle demo-programma’s netjes ingedeeld in mappen die overeenkomen met de projecten die in het boek worden beschreven.



Zo heeft u wel “alle ^@#&* files” op uw computer, maar daarmee is nog niet duidelijk hoe u die moet gebruiken in STMicro’s System Workbench. Gelukkig geeft de auteur in Appendix A van het boek een beknopte, perfect gestructureerde les in het uitpakken, organiseren, bekijken, eventueel aanpassen, compileren en uploaden naar de processor van de Nucleo-bestanden. Dat zou moeten volstaan om in een handomdraai aan de slag te gaan met de projecten. Nergens komt hier een “cloud”-omgeving aan te pas, zoals tegenwoordig in de mode is.

Conclusie

Dit boek is zeker de moeite waard. Het vult STMicroelectronics’ officiële documentatie over de Nucleo L476RG-development board en het grote assortiment van Nucleo-uitbreidingskaarten perfect aan en op sommige punten overtreft het die.

Een klein puntje van kritiek: de auteur legt niet goed uit, of misschien doet hij te bescheiden, waarom hij heeft gekozen voor het Nucleo-L476RG Development Board als het platform waarop alle experimenten in het boek zijn gebaseerd. Natuurlijk is dit een heel goede keuze, vooral voor studenten en nieuwkomers in het programmeren van ARM-processors, maar iets meer over de afwegingen tussen kosten, rekenvermogen, geheugengrootte en gebruikersvriendelijkheid in vergelijking met een goedkope Nucleo-144 kaart of de krachtigste Nucleo-32-kaarten zou het eerste hoofdstuk hebben kunnen verrijken. Ik miste ook een beetje een persoonlijke toon en een vermelding van de moeilijkheidsgraad of de fun factor van de projecten en de problemen en bugs die de auteur tijdens het ontwikkelen is tegengekomen. (Want die moeten er toch zijn geweest).

Wat betreft de afwerking van het boek: ik snap absoluut niet, waarom de bijschriften van de afbeeldingen tussen vierkante haakjes staan, waarom de titels van de hoofdstukken zo klein zijn, of waar het lelijke idee vandaan komt om hoofdstukken te beginnen op linkerpagina’s. Ik vind ook dat dit soort boeken in kleur zou moeten worden gedrukt om recht te doen aan de ingewikkelde screendumps en programmalistings.

Als speciale aanbieding krijgt u bij het boek gratis een STM32 Nucleo L476RG development board (t.w.v. €15) voor slechts €34,95!