In deze review proberen we de Fnirsi HS-01 slimme soldeerbout. Acht jaar na de introductie van de beroemde TS100 zijn er veel concurrerende soldeerbouten op de markt gekomen. We kunnen nauwelijks wachten om deze te testen!

Overzicht

De HS-01, geproduceerd door Fnirsi, is een soldeerbout ontworpen voor gebruik met vele verschillende voedingsbronnen. Hij heeft een USB-C ingangsconnector en kan worden gevoed via een USB-lader, powerbank of elke andere 9 tot 24 Volt gelijkstroombron met een 5,5x2,1 mm barrel plug, dankzij de meegeleverde adapter. Deze soldeerbout is uitgerust met temperatuurregeling, heeft een klein OLED-display en is voorzien van twee knoppen.

Dit soort "slimme" Soldeerbouten heeft de afgelopen jaren veel succes geboekt. Zal de Fnirsi HS-01 aan de verwachtingen voldoen?

HS-01 SpecificatiesUitpakken

De verpakking bevat:
 • Een kartonnen doos met daarin de soldeerbout, een punt (HS01-BC2), een kleine handleiding en een "Quality Check" kaart. 
 • USB C naar 5,5x2,1 mm barrel adapter 
 • Een assortiment extra punten: KR, K65, B2, ILS, BC3 (kegel, mes en vlak, elk in twee groottes) 
 • Een miniatuurstandaard met een spons voor het reinigen van de punt
 
Package contents.
Inhoud van de verpakking.
The iron in its case.
De soldeerbout in zijn doos.

Beschrijving

De buitenkant van de soldeerbout is gemaakt van CNC-bewerkt aluminium en ziet er goed uit. Er is een rubberen grip om te voorkomen dat de vingers wegglijden naar het hete gedeelte. We zullen zien hoe goed dit werkt en of dit deel van de soldeerbout niet te heet wordt bij langdurig gebruik.

Een dop beschermt de soldeerpunt als je de soldeerbout in een gereedschapskist meeneemt. Het voorkomt ook dat je spullen verbranden als je de soldeerbout na gebruik opbergt. Gassoldeerbouten (Weller, Portasol, enz.) maken al heel lang gebruik van dit principe, dus het is goed nieuws dat het nu ook op slimme soldeerbouten zit!

De behuizing van de soldeerbout is compact. De belangrijkste afmetingen zijn: lengte 184 mm met dop, lengte van het handvat 120 mm en punt-tot-handvat afstand ongeveer 70 mm. Afhankelijk van de grootte van je handen heb je misschien wat tijd nodig om je aan te passen. Persoonlijk heb ik geen problemen ondervonden. Hij is iets groter dan de meeste andere vergelijkbare producten zoals TS100, TS101, TS80 en Pinecil.
 
The HS-01 soldering iron.
De HS-01 soldeerbout.

Ontwerpoverwegingen

 
The iron is comfortable to handle.
The iron is comfortable to handle.
De soldeerbout ligt prettig in de hand. De punt wordt op zijn plaats gehouden door een vergrendeling. Dit lijkt iets minder praktisch dan bij sommige andere modellen (zoals veel T12-klonen) waar je de punt er gewoon indrukt, maar het verwisselen van de punt zou nog steeds mogelijk moeten zijn zonder al te veel problemen. Als je zo'n vergrendelingssysteem hebt, is de vergrendeling met schroefdraad een elegante oplossing. Naar mijn mening is het beter dan een schroef aan de zijkant die de punt vergrendelt, zoals bij sommige andere soldeerbouten.

De knoppen zitten in het midden van het handvat, wat ideaal is omdat ze gemakkelijk bereikbaar zijn als je een instelling wilt veranderen, en er is minder risico dat dit per ongeluk gebeurt.

Stroomvoorziening

De fabrikant heeft ervoor gekozen om een eenvoudige USB-C connector te gebruiken als voedingsconnector. Dit kan als een nadeel worden gezien, maar persoonlijk vind ik het niet erg. De meeste gebruikers zullen zeker een geschikte voedingsbron hebben (Power Delivery compatibele lader, Power Bank, PC-lader...)

Om een niet-PD-compatibele voeding te gebruiken (zoals een batterij of labvoeding), wordt een USB-C naar 5,5x2,1 mm barrel adapter meegeleverd.

Bovendien zullen de meeste gebruikers van dit soort producten gemakkelijk een kabel op maat kunnen maken door het uiteinde van een USB-C kabel die ergens is gevonden af te knippen en de connector van hun keuze aan de andere kant te installeren.

Gebruik van de Fnirsi HS-01

Ik had geen USB-PD telefoonoplader beschikbaar om de soldeerbout aan te zetten voor een eerste test, maar ik heb het geprobeerd met een Dell laptopoplader (20 V, USB-C) en het werkte prima. Maar dat was slechts een korte test, want ik had deze lader nodig voor mijn laptop!

Toen vond ik een andere laptopoplader, een oude Lenovo die ik een tijdje geleden had kunnen redden. Ik heb de Lenovo-connector eraf geknipt en een geschikte connector geïnstalleerd.
 
Reusing a power supply.
Een voeding hergebruiken
Als je de soldeerbout inschakelt door het op een voeding aan te sluiten, start de soldeerbout op in de slaapstand; de punt blijft koud. Je moet de verwarmingsmodus handmatig activeren door kort op de onderste knop te drukken (die naar de punt toe). Ik denk dat dit een goede voorzorgsmaatregel is om brandwonden te voorkomen. Dit type soldeerbout is ook bedoeld voor gebruik "in het veld". Je wilt je niet branden als je op de ladder staat en de soldeerbout heet wordt voordat je klaar bent!

Laten we hem aanzetten

Wanneer de verwarming wordt ingeschakeld, wordt in minder dan 10 seconden een temperatuur van 360 °C bereikt. Dit zijn goede prestaties in vergelijking met andere soldeerbouten op de markt. De schaal in graden Celsius kan trouwens ook in graden Fahrenheit worden veranderd.

Terzijde: als de punt gloednieuw is, zal de temperatuur een paar minuten een beetje schommelen. Dit is geen probleem en typisch voor deze cartridge-type soldeerbouten. De stift moet gewoon "inlopen".

Gebruik van de menu's

Om de temperatuur te wijzigen druk je, wanneer de soldeerbout in de verwarmingsmodus staat, op een van beide knoppen om het menu te activeren en gebruik vervolgens de twee knoppen om de instelwaarde in stappen van 10 °C (of 20 ° F) te wijzigen.

Om de verwarmingsmodus te verlaten en naar de slaapmodus te gaan, druk je lang op de bovenste knop. Een korte druk op de onderste knop en hij wordt wakker.

Druk tegelijkertijd op beide knoppen om het menu te openen. Druk dan kort om door de menu's te navigeren en lang om de parameters te wijzigen. De instellingen zijn Displayhelderheid, Temperatuurkalibratie, Temperatuureenheid, Slaaptijd, Slaaptemperatuur, Kinderslot, Taal, Schermoriëntatie en Voltage (afgestemd op de PD-lader).

De HS-01 is geschikt voor de meeste toepassingen

Ik heb de HS-01 een paar dagen normaal gebruikt. Ik kan zeggen dat ik voor de meeste soldering handelingen geen enkel probleem had. Het hanteren van de soldeerbout voelt heel comfortabel aan.
 
The HS-01 is fine for everyday soldering.
De HS-01 is prima voor alledaags soldeerwerk.
Alleen bij enkele notoir moeilijke soldeerverbindingen (het solderen van het lipje van een TO-220 aan een massaplaat of massieve connectoren) voelde ik een gebrek aan vermogen in vergelijking met mijn Metcal PS-900. Dat gezegd hebbende, de laatste is 5 keer zo duur!
 
Tasks requiring more heat such as making small shielded enclosures are also possible.
Werkzaamheden waarvoor meer warmte nodig is, zoals het maken van kleine afgeschermde behuizingen, zijn ook mogelijk.
Tijdens het gebruik is het gedeelte waar je je vingers plaatst om de soldeerbout vast te houden een beetje heet geworden, maar niet onverdraaglijk.

Er is geen voorziening om een hete soldeerpunt te verwijderen. Het losdraaien van de borgring is eenvoudig, maar het volgende deel is lastiger. Wees heel voorzichtig als je een tang gebruikt; pak de stift niet te hard vast om hem te verwijderen, anders maak je hem kapot! Gebruik in plaats daarvan een vod die meerdere keren is omgevouwen om het hete uiteinde kort op te vangen. Andere fabrikanten leveren een klein siliconenviltje voor dit doel, maar Fnirsi niet. Plaats vervolgens gewoon de (koude) punt van je keuze en schroef de borgring er weer op. Al met al vrij eenvoudig.

De meegeleverde punten zijn geschikt voor de meeste toepassingen. Zoals bij de meeste soldeerbouten passen de soldeerstiften alleen op deze, d.w.z. ze zijn niet compatibel met die van concurrerende merken.

HS-01 Voor- en nadelen

Hier zijn, naar mijn mening, de belangrijkste voordelen van de HS-01, samen met enkele punten waar verbeteringen mogelijk zijn.

Voordelen:
 • Actief geregelde temperatuur 
 • Cartridgesysteem: het verwarmingselement, de soldeerpunt en de temperatuursonde zijn gecombineerd in één stuk, voor de beste thermische overdracht en nauwkeurigheid 
 • Minder duur dan een traditioneel soldeerstation met vergelijkbare prestaties 
 • Compact: geen omvangrijk basisstation nodig 
 • Kan worden veranderd in een draagbare soldeerbout met een PowerBank, model lithiumbatterij of autoaccu Nadelen: 
 • Tot op heden is de Fnirsi HS-01 niet compatibel met IronOS (voorheen Ralim). Dat is jammer, want wat zo "slim" is aan deze "slimme soldeerbouten" zijn de ingenieuze aanpassingen door gebruikers en ontwikkelaars! Laten we hopen dat Fnirsi in de toekomst zal samenwerken met de ontwikkelaars van IronOS. 
 • Er lijkt geen beitelpunt beschikbaar te zijn bij de fabrikant. 
 • Er wordt geen siliconen pad meegeleverd voor eenvoudige vervanging van hete punten

Conclusie

Als je als beginner op zoek bent naar een soldeerbout met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding, dan is de Fnirsi HS-01 een goede investering. Hij is gemakkelijk te hanteren en levert uitstekende resultaten. Voor meer ervaren gebruikers (vraag me alsjeblieft niet hoeveel soldeerbouten ik heb) kan het ook een waardige tweede soldeerbout zijn; voor gebruik buitenshuis, in een camper, op een boot, in het weekend. Het kleine formaat en de veelzijdigheid van de voeding zullen goed van pas komen.

Als je al andere slimme soldeerbouten hebt, is deze waarschijnlijk niet veel anders, dus misschien hoef je hem niet aan te schaffen. Hetzelfde geldt als het vooruitzicht om te sleutelen aan open source software je meer aanspreekt.

Kortom, voor de meeste gebruikers is dit een goede soldeerbout voor algemeen gebruik. Veel plezier ermee!