Wat is het?

AxiDraw is volgens de klassieke definitie een plotter, oftewel een tekenrobot, die zonder beperkingen op ieder glad oppervlak vectoriële tekeningen kan maken. Dit zijn tekeningen in het scalable vector graphics (.svg) formaat die uit lijnen bestaan (en niet uit pixels zoals bijvoorbeeld .jpg en .png). Het is al de derde versie van het apparaat en dit zou er op kunnen wijzen dat we te maken hebben met een volwassen product.
AxiDraw werd ongeveer een jaar geleden geïntroduceerd door Evil Mad Scientist, een gerenommeerd bedrijf dat zijn producten in Californië ontwerpt en produceert, waaronder de verbazingwekkende EggBot voor ovale of bolvormige oppervlakken en andere apparaten voor grafische doeleinden.
 
Erg handig: De meegeleverde USB-kabel is 1,85 m lang!

Geen kit!

AxiDraw is geen kit, hij wordt (bijna) klaar voor gebruik geleverd. Het is geen speelgoed, maar een stuk gereedschap om mee te experimenteren en te (re)produceren. De constructie met orthogonale (XY-) geleiders is robuust en stevig (geëxtrudeerd aluminium); alle vaste onderdelen zijn van metaal, zelfs de penhouder en de eindkappen. De professionele uitstraling van het apparaat wordt ondersteund door het gewicht (2,2 kg). 

 
De documentatie is geprojecteerd op foto’s van het apparaat!

AxiDraw wordt zonder pen geleverd maar wel met een setje sleutels waarmee hij eventueel volledig kan worden gedemonteerd (!). In de kartonnen verpakking bevindt zich een genummerd testblad dat met deze machine is afgedrukt: dit wekt vertrouwen.

Volgens de fabrikant zullen de onderdelen niet merkbaar slijten, maar alles is demontabel en onderdelen die toch defect raken kunnen eenvoudig worden vervangen. Er zijn geen mechanische instellingen, en er is ook geen onderhoud nodig, behalve zo nu en dan stof verwijderen. 

Hoewel de plotter gemonteerd wordt geleverd is deze na het uitpakken nog niet direct operationeel. Er moet nog een connector worden aangesloten die voor het transport was losgemaakt, en de penhouder moet, afhankelijk van de pen die u wilt gebruiken, in verticale of schuine positie worden vastgeschroefd. Volg de handleiding!

Nog even geduld

 
 
Dit lees je niet als je snel met tekenen wilt beginnen! 

De driver met open broncode is beschikbaar voor Linux, MacOS en Windows. De installatie ervan is bijna net zo eenvoudig als bij een gewone printer die u alleen maar op een USB-poort hoeft aan te sluiten. Ik zeg bijna, omdat in dit geval de driver van de AxiDraw een uitbreiding vormt op het (gratis) tekenprogramma Inkscape. Ik herinner me nog vaag dat ik heel lang geleden Inkscape gebruikte inplaats van Illustrator.
Met Pause & Resume kunt u het tekenen pauzeren om
bijvoorbeeld van pen te wisselen. 

Omdat ik dit review onder MacOS uitvoer, moest eerst nog XQuartz worden geïnstalleerd, de X11-server voor de kantooromgeving die het mogelijk maakt om Inkscape onder MacOS te gebruiken. Alles wordt op de wiki van AxiDraw prima (in het Engels) uitgelegd. Daar valt niets op aan te merken, maar toch was het in de praktijk iets minder eenvoudig dan ik had gehoopt, omdat het even duurde voordat ik volledig doorhad dat er geen andere toegang tot de AxiDraw-plotter is dan via Inkscape. Ik bespaar u de details. Nadat de hobbel van Inkscape was genomen ging alles verder vrij eenvoudig.  
Ik heb de installatie onder Linux of Windows niet getest, maar die zal zeker nog eenvoudiger zijn. Omdat ik snel weer vertrouwd raakte met Inkscape, vond ik het niet nodig om het stuurprogramma RoboPaint uit te proberen dat door EMS als alternatief wordt genoemd.