Schrijven & tekenen

 De robot is onvermoeibaar bij het reproduceren
 van identieke patronen. 
Omdat gekleurde oppervlakken worden verkregen door het naast elkaar tekenen en eventueel laten kruisen van lijnen, varieert de uitvoeringstijd als functie van het soort ontwerp: hoe meer gevulde vlakken hoe langer het duurt. De theoretische resolutie van de AxiDraw is 80 stappen per mm, dat zijn 2032 stappen per inch.
De herhalingsnauwkeurigheid is 0,1 mm bij lage snelheid. Deze wordt door verschillende factoren beïnvloed, met name door het soort papier en de inkt, de fijnheid van de punt en de kracht waarmee de pen op het tekenoppervlak drukt. Deze laatste is niet regelbaar en wordt alleen veroorzaakt door het gewicht van de pen zelf die eventueel met een gewichtje kan worden verzwaard (bijvoorbeeld door een moer op de pen te draaien). De druk kan ook worden verhoogd met behulp van een paar elastiekjes die met het apparaat worden meegeleverd, maar de fabrikant geeft duidelijk aan dat zulke modificaties op de lange duur invloed kunnen hebben op de slijtage van de motor die de penhouder beweegt.

Formaat van de afbeeldingen

 
Wie denkt dat je alleen maar de gebruikelijke stereotiepe figuren kunt maken, adviseer ik om
de video van Hansje van Halem te bekijken, waaruit deze afbeelding afkomstig is.
U hoeft niet te kunnen programmeren om de AxiDraw te gebruiken. Het is voldoende om vertrouwd te raken met Inkscape, dat erg lijkt op andere vectoriële tekentools. U kunt er vectoriële tekeningen die zijn gemaakt met bijvoorbeeld Autocad DXF of Adobe Illustrator in importeren en converteren naar .svg 

Wees u ervan bewust dat de uitvoeringssnelheid en de lijnkwaliteit elkaar wederzijds beïnvloeden. Voor een optimale kwaliteit moet bij het verhogen van de tekensnelheid ook rekening worden gehouden met de inkttoevoer als functie van de gebruikte pen en de absorptiegraad van de ondergrond.
 
Een van de 7 schermen van het stuurprogramma.

AxiDraw biedt de mogelijkheid om de maximumsnelheid in te stellen, maar ook om een constante snelheid te gebruiken. Het apparaat kan deze instellingen niet dynamisch aanpassen, de gebruiker moet de juiste instelling vinden door het een paar keer te proberen.


Lijnverloop is mogelijk, maar alleen met vectoriële technieken. Voor tekst kan elke vectoriële karakterset (truetype, opentype) worden gebruikt.
Voor elektronische toepassingen kunnen schakelingen met een permanente marker op een koperlaag worden aangebracht, maar ik zie hierbij geen voordelen ten opzichte van de conventionele manieren om een gedrukte schakeling te ontwerpen. Daarentegen zou het wel een origineel idee kunnen zijn om bijvoorbeeld met geleidende inkt op ongebruikelijke materialen zoals leer of glas te tekenen. Dat is een kwestie van veel fantasie en geduldig uitproberen waarbij de handleiding van de AxiDraw een waardevolle hulp is.