Elektor Peltier lamp : the PCB
Nog een onschuldig detail:
Als u de schroeven van de print monteert zoals hier,
met de moeren aan de onderkant gaat alles goed.
Als u het andersom doet, gaat het mis:
als een hoek van de moeren buiten de rand van de print steekt,
past hij niet in de uitsparing.
Voor de rest ging alles precies zoals beschreven in de handleiding. Deze kit van plexiglas plaatjes zit werkelijk heel vernuftig in elkaar. Het apparaat is ook weer gemakkelijk te demonteren en kan dus ook dienen als lesmateriaal. Als u het bijvoorbeeld cadeau geeft aan een jongere, kunt de eerste keer helpen door het apparaat samen op te bouwen. Moedig de leerling dan aan om het weer uit elkaar te halen en zelf nog eens op te bouwen zonder hulp. 

Fraaie behuizingen

Soms krijgen we bij Elektor het verwijt dat we ons niet druk maken over de behuizing en de presentatie van de elektronicaprojecten die we publiceren. Maar u hebt zonder twijfel al gezien dat het assortiment in onze shop is verrijkt met producten onder de noemer ElektorLabs die zich onderscheiden door hun aantrekkelijke presentatie. Het gebruik van plexiglas, transparant materiaal, zet de elektronica in het zonnetje in plaats van die te verbergen. Omdat het zulk stevig materiaal is, leent het zich ook goed voor het maken van robuuste behuizingen en van eenvoudige, gemakkelijk reproduceerbare mechanische projecten. Onze zandklok is daar een mooi voorbeeld van. Dat project bevestigt ook dat één van de sleutels tot succes van zulke kits een holistische aanpak is: het hele ontwerp was van A tot Z in handen van één persoon. Het resultaat: elektronica, mechanica, techniek en esthetiek zijn met elkaar in harmonie. De behuizing van de Nixie-klok en zeker die van deze leeslamp met Peltier-elementen zijn twee andere voorbeelden.

Conclusie

Dat het mij veel meer dan de aangegeven twee uur heeft gekost om deze kit in elkaar te zetten lijkt me geen bezwaar. Het is immers heel verstrooiend en aangenaam om ongehaast te knutselen aan een perfect bedachte, goed gedocumenteerde en met zorg samengestelde bouwkit? Het zou jammer zijn om zoiets te verprutsen door hem onzorgvuldig in elkaar te zetten. Neem rustig de tijd die ervoor nodig is. En als dan uiteindelijk de LEDlamp oplicht, ongeveer één minuut na het aansteken van het waxinelichtje, is de voldoening van al die noeste arbeid enorm.
Voor dit apparaat geldt hetzelfde als voor alle brandende kaarsen: laat ze nooit onbeheerd achter!