Het hart van de reactor

Elektor-Peltier-bloc
Het thermische blok is (bijna) klaar.
De handleiding schrijft niet voor, in welke volgorde we de verschillende delen moeten opbouwen. Ik ben begonnen met het op elkaar monteren van de Peltier-elementen en de twee koellichamen en dat bleek nog best lastig.
 
Alles wordt goed beschreven in de handleiding, maar ik heb toch enkele aanvullende opmerkingen, die u hopelijk kunnen helpen als u zelf de kern van uw miniatuur-"thermische centrale" gaat opbouwen aan de hand van de instructies in de handleiding.
Probeer de veren niet bij de rand vast te pakken, anders loopt u het risico ze te verbuigen. Pak ze aan één van de uiteinden vast met een goed pincet: anders is er grote kans dat de prooi uit de bekken glipt!

Tips

De aansluitklemmen zijn voorzien van veren.
Ik gooide per ongeluk een klein wit zakje weg, dat was ingepakt bij de Peltier-elementen: ik dacht dat het zo’n zakje met hygroscopische korrels was om de lucht in de verpakking droog te houden. Even later kwam ik er achter dat in dat zakje de warmtegeleidende pasta zat, die tussen de Peltier-elementen en de koellichamen moest komen... En moest ik het terugzoeken in mijn prullenmand.
U zult zien dat bij het prepareren van de ventilator wel wat fingerspitzengefühl komt kijken. En u hebt ook een boortje van 3 mm nodig. Dat boortje moet bij voorkeur nieuw zijn, of in elk geval goed geslepen. En dat was mijn boortje niet. Het kostte me dan ook behoorlijk wat tijd, maar gelukkig kon ik voorkomen dat ik een ventilatorblad of een bevestigingslipje afbrak.
De bevestiging van de ventilator op het koellichaam is ongewoon, maar wel vernuftig. 

Het in elkaar zetten van de behuizing van plexiglas

Dit is een beetje een vervelend werkje, maar we moeten de moed erin houden. Kijk bijvoorbeeld eens hoe netjes de plaatjes zijn gesneden met de laserstraal. De nauwkeurigheid en de afwerking van de kanten is indrukwekkend, vooral bij de schuine kanten. Er is duidelijk veel werk in gestoken om het plexiglas zo zorgvuldig voor te bereiden en het resultaat is dan ook van hoge kwaliteit. Petje af!
Als u, net als ik, niet meer van die beste ogen hebt, valt het u misschien niet op dat er een beschermende folie op beide kanten van de transparante plaatjes zit. Aan de ene kant zit gekleurde folie die je niet snel over het hoofd ziet, maar op de andere kant zit een glanzende folie die minder opvalt.

« This is the trickiest part of the assembly. »

Als u denkt dat u bijna klaar bent, leest u in de laatste regels van de bouwbeschrijving: u begint nu aan een lastige klus. Het gaat hier om het in elkaar zetten van een tiental onderdelen die samen de behuizing van de print, het voetstuk van de LEDlamp en de koppeling met het thermische blok vormen, en dat allemaal in een ruimte van enkele vierkante centimeters:
  • de messing buis waar de 4 verbindingsdraden tussen het thermische blok en de print doorheen lopen,
  • de print zelf met zijn schroeven, moeren, ringen en afstandsbussen,
  • de driehoekige bevestigingsbeugel van de buis, met een schroef en een moer,
  • de vier delen die de behuizing van de print en het voetstuk van de USB-lamp vormen met 4 schroeven en afstandsbussen...
Ik geloof niet dat ik iets vergeten ben.
Oja, toch: een heleboel kalmte en geduld.

De handelingen worden goed beschreven in de instructies. Maar toch, als je geen helder beeld hebt van hoe het eindresultaat eruit moet zien, is er grote kans dat er bij één of ander detail een misverstand ontstaat. Ik kan ervan meepraten...
Ik had de pech dat ik niet had gezien dat één uiteinde van de messing buis in mijn kit niet was afgebraamd. Het gevolg: Ik kon het einde van het buis, die toch perfect paste, niet omhoogschuiven in de driehoekige bevestigingsbeugel. In de bovenstaande foto past de buis perfect door de beugel, maar bij mij was dat niet zo. Daardoor kreeg ik even het gevoel dat de eindmontage me nooit zou lukken.

Uiteindelijk was het probleem gemakkelijk op te lossen met een paar kleine halen met een vijl over het einde van de messing buis, maar ik had weer een hoop tijd verspild, doordat ik niet goed genoeg naar de foto’s had gekeken.
Let op dat u dit niet overkomt!