SiPy - Sigfox

Dit experiment begint met het upgraden van de firmware (1.6.13.b1) voor Europa. Noteer de ID en de PAC (Porting Authorization Code) in de laatste dialoog (het lijkt niet mogelijk om die te kopiëren).

Gebruik de REPL om de ID en de PAC van de module te achterhalen:
from network import Sigfox
import binascii
sigfox = Sigfox(mode=Sigfox.SIGFOX, rcz=Sigfox.RCZ1)
print(binascii.hexlify(sigfox.id()))
print(binascii.hexlify(sigfox.pac()))
Let op de parameter RCZ1. Die is afhankelijk van uw locatie, dus als u zich buiten Europa bevindt, moet u eerst online op zoeken wat voor u de juiste waarde is.

Open een webbrowser en ga naar https://backend.sigfox.com/activate. Klik op de button met het Pycom-logo, voer ID & PAC in en maak een account aan (in die volgorde). U krijgt dan een email, waarin u wordt uitgenodigd om een wachtwoord te kiezen. En daarmee is de registratie compleet.



Stuur nu wat data naar de Sigfox-cloud:
import socket
s = socket.socket(socket.AF_SIGFOX, socket.SOCK_RAW)
s.send('Hello')
Het duurt een paar seconden voordat het laatste commando terugkomt met het aantal verzonden bytes (5).

Klik in het Sigfox-backend op de tab ‘Device’. Uw device moet nu zichtbaar zijn (controleer de kolom ‘Last seen’, daar moet een tijd staan dicht bij het moment dat u dit doet). Klik op de ‘Id’ (het zescijferige nummer) om toegang te krijgen tot het bericht dat we net hebben verzonden (klik op de link ‘Messages’ links op het scherm). De data wordt weergegeven als een string van hexadecimale waarden. Klik op ‘Device Type’ bovenaan het scherm en kies daarna uw device (maar niet in kolommen ‘Group’ of ‘Name’). Er verschijnt dan een pop-up-menu. Kies ‘Edit’ en daarna, onder ‘Payload display’, ‘Display in ASCII’. Klik daarna op ‘Ok’. Ga nu terug naar uw messages. Het bericht moet nu in leesbare tekst worden weergegeven.



Truc: Zet het device-Id om naar decimaal (b.v. 4D2AC4 -> 5057220), voeg dit getal in in de link https://backend.sigfox.com/device/[id-in-decimal]/messages en plak het in het adresveld van uw browser. Dat spaart een heleboel muisklikken.
 
Let op: Sigfox beperkt het dataverkeer tot 140 berichten van 12 bytes per dag, dus spring zuinig om met uw quota.